menu

Super Sad True Love Story - Gary Shteyngart (2010)

Alternatieve titel: Supertriest Waargebeurd Liefdesverhaal

mijn stem
2,75 (4)
4 stemmen

Engels
Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Amerika in de nabije toekomst. Het land is failliet en in oorlog met Venezuela. Central Park is uitgegroeid tot een getto, en iedereen loopt verplicht rond met een äppärät – een innovatief device waarmee alle persoonsgevens – van je inkomen en je gezondheidsstatus, met wie je het laatst het bed hebt gedeeld, wat je het laatst hebt gekocht tot hoe sexy je gerankt wordt – voor de hele wereld zichtbaar zijn geworden. In deze wereld woont Lenny Abramov, een 38-jarige romanticus van joodse afkomst, die zich weigert te conformeren aan de nieuwe tijd. Hij leest nog boeken van papier, een vreemde, stinkende bezigheid die niemand om hem heen lijkt te begrijpen – en is geobsedeerd door de veel jongere en beeldschone Eunice Park die hij ontmoet tijdens een werkbezoek in Rome. Eunice, een 24-jarige van Koreaanse afkomst, trekt direct bij Lenny in. Niet omdat ze verliefd is, maar omdat ze niet goed weet hoe ze haar leven anders moet inrichten. En terwijl zij worstelt met haar gewelddadige vader, een bemoeizuchtige moeder en een Amerika zonder toekomstperspectieven, probeert Lenny op onhandige en klassieke wijze Eunice voor zich te winnen en haar ervan te overtuigen dat in deze maatschappij de bevoorrechten wellicht het eeuwige leven hebben maar de armen snel zullen sneuvelen. Kan liefde de planeet behoeden voor een catastrofe?

zoeken in:
0,5
Dit is een enorme tegenvaller en allesbehalve een aanrader. Dit boek speelt zich af in de (nabije?) toekomst, in een wereld waarin niemand nog leest en privacy een herinnering aan een ver verleden is. Iedereen heeft een äppärät bij zich met daarin allerlei persoonlijke informatie die andere mensen met hun äppäräti kunnen aflezen - van de details over je gezondheid tussen het geld op je bankrekening, je persoonlijkheidsscore en je fuckability. Het hoofdpersonage is de 39-jarige Lenny Abramov die voor Post Human Services werkt en onsterfelijkheid verkoopt. Op zakenreis in de Rome wordt hij verliefd op de 24-jarige Eunice Park en hij wordt helemaal verliefd op haar.
Dit klinkt allemaal wel goed, maar de uitwerking is echt bagger. Noch Lenny noch Eunice zijn personages met wie ik kan meeleven en Lenny lijkt verdacht veel op een fictieve versie van de schrijver. Ik vind dat er ook veel te veel nadruk wordt gelegd op het verschil tussen immigranten en natives, tussen 'whites' en 'Korean people', tussen Russische joden en Koreaanse christenen. Het toekomstbeeld is ook compleet belachelijk en komt duidelijk van iemand die de verandering die internet brengt niet kan relativeren.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:48 uur

geplaatst: vandaag om 16:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.