menu

Kinderen van Moeder Aarde - Thea Beckman (1985)

mijn stem
4,09 (122)
122 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Sciencefiction

350 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op het vroegere Groenland, dat nu Thule heet, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. De mensen leven in harmonie met de prachtige natuur. Het land wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Op een dag verschijnt een onbekend expeditieschip in de fjord. Algauw blijkt dat de opvarenden van het schip, afkomstig uit het Badense Rijk, van plan zijn Thule te veroveren. Bij een land zonder wapens, geregeerd door vrouwen, moet dat toch niet moeilijk zijn! De Badeners stuiten echter op onverwachte tegenstand.

zoeken in:
4,0
Kos
Begin van een mooie trilogie. In mijn jeugd vond ik het geweldig.
De plaatjes van de andere delen mogen jullie zoeken .

4,0
Ik had inderdaad ook al gezocht naar goede plaatjes bij deze boeken. Deel 2 heb ik thuis liggen, dus als we weer een scanner hebben, kan ik deze wel inscannen.

Wat betreft het boek, ik vond het in mijn jeugd inderdaad ook heel erg mooi en ik toen ik laatst een stukje las vond ik dat nog steeds.

4,5
Geweldig boek! Ik kan het blijven lezen!
4,5*

5,0
Gewoonweg prachtig boek. Heb het 4 x gelezen en ben het nog niet beu...

5,0
Prachtig boek.
paar jaar geleden absoluut het beste boek wat ik ooit had gelezen.
Deze zomer heb ik hem weer een keer gelezen, nog steeds een geweldig thema. super.

avatar van Guinie
5,0
Mooi boek.

avatar van Chungking
4,5
nog eens herlezen, en het blijft gewoon een pracht van een (jeugd)boek

hier en daar misschien wat naief, maar het is gewoon een goed (verteld) verhaal met een kern van oprecht mooie ideeën en idealen

avatar van Jason82
4,5
Vorige week tijdens een korte vakantie opnieuw gelezen. Ik had het als kind al gelezen, ik denk dat het 20 jaar geleden was. Het grappige is dat ik in mijn hoofd een heel andere voorstelling van dit boek had. Blijkbaar las ik het als kind anders. Daarmee zeg ik niet dat het geen goed boek is, want dat is het absoluut wel!

De sfeer wordt goed neergezet en Beckman neemt je weer helemaal mee in een mooi verhaal! Het is makkelijk om je fantasie de vrije loop te laten en zelf in gedachten rond te lopen in het mooie Thule...

4,5 ster

4,0
In één ruk uitgelezen. Een fantastisch basisgegeven en mooi in zijn grootsheid, tot in de kleine details. En dat het hier en daar wellicht wat naïef, pamfletterig en eendimensionaal aandoet is het boek vergeven. Daar komt het boek mee weg, omdat het zo goed geschreven is.

Dik 4*

4,5
Schitterend boek wat verteld is vanuit oogpunt van de Thulenen. Je blijft lezen.

4,5
Vaag had ik weleens van dit boek gehoord. Geen idee dat dit het eerste deel van een trilogie was en nog minder dat het sciencefiction voor kinderen betrof. Zeker dat laatste had wel meteen mijn interesse toen ik erachter kwam. Dit boek leest werkelijk als een trein, heel prettig geschreven. Het verhaal zit goed in elkaar en is nog net zo actueel als 30 jaar geleden. Kinderen halen misschien niet alles eruit. Dit is daarom een prima boek om uitgebreid met een hele klas mee aan de slag te gaan (hoewel het misschien een beetje te dik is). Eigenlijk is de verhaallijn geschreven rondom een grote aanklacht tegen de toenmalige en ook huidige maatschappij. Thema's als milieu, natuur, overbevolking, welvaart(sverdeling), industrialisatie, religie, gendergelijkheid, het monetair stelsel, militarisering en kolonisatie komen aan bod. Mooi om in zo'n 'simpel' verhaal met de neus op de feiten te worden gedrukt. Een wereld als Thule lijkt een utopia, maar erover lezen is erg prettig.

Samenvatting:
Na de Derde Wereldoorlog is de aarde door natuurrampen enorm veranderd. Er zijn weinig overlevenden. Eeuwen later heerst op Thule (Groenland) de Konega over haar volk. Leidinggevende posities zijn voor vrouwen, die worden niet meer aan mannen toevertrouwd. Christian is de zoon van de Konega en hij is verliefd op Thura, een gewoon meisje. Zijn vader is verdwenen toen hij jong was. In Europa is in de eeuwen na de rampen het Badens rijk ontstaan. Een machtig, oorlogszuchtig land. Geleerde Kunz is achter het bestaan van Groenland gekomen en organiseert een expeditie. Zij komen met een stoomschip aan in Gothab, de hoofdstad van Thule. Thule heeft geen leger, of ordediensten, alles is van iedereen, er heerst gelijkheid. De soldaten van het schip zorgen direct voor onrust, ze vallen meisjes lastig en jagen op wild, wat verboden is.
De Konega vertrouwt de Badeners niet, Christian is wel geïnteresseerd. Kunz probeert de jongen voor zich te winnen. Op een expeditie door de wildernis leert Christian de ware aard van de Badeners kennen. Ze willen Thule exploiteren en beschouwen alles al als van henzelf. Leven van mens of dier is voor hen niet zo van belang. Rajo, de vader van Christian, blijkt nog te leven en sluit zich weer bij hem en de Konega aan om de Badeners te verjagen. Thura blijkt een zeer dapper meisje dat de soldaten meermaals te slim af is. De Konega besluit dat de Badeners niet weg mogen omdat ze dan meer mensen naar Thule zullen brengen. Ze evacueren Gothab en blokkeren de baai. Thura raakt gewond, maar het schip zinkt en de actie lukt. De Badeners kunnen niet meer weg en worden in de gemeenschap opgenomen. Rajo en Christian claimen meer rechten voor mannen. Christian mag met Thura trouwen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:05 uur

geplaatst: vandaag om 03:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.