menu

A Jangada de Pedra - José Saramago (1986)

Alternatieve titel: Het Stenen Vlot

mijn stem
3,88 (13)
13 stemmen

Portugees
Sociaal / Psychologisch

352 pagina's
Eerste druk: Caminho, Lissabon (Portugal)

Wanneer op een goede dag een scheur ontstaat tussen Frankrijk en Spanje, drijft het Iberisch schiereiland resoluut in westelijke richting over de Atlantische Oceaan, als een groot stenen vlot. De impact is enorm en de Noord-Amerikaanse machthebbers zien de mogelijkheid een nieuw stuk land en een nieuwe bevolking te krijgen die voorheen aan Europa toebehoorden. Maar de bevolking op het vlot, Spanjaarden en Portugezen, verstoord in hun dagelijkse routine, vlucht uit hun huizen, weg van de kust. Onder de zwervers bevinden zich drie mannen, twee vrouwen en een hond. Door toeval of het lot onmoeten ze elkaar en in een oude 2cv trekken ze verder totdat ze gedwongen worden hun reis met paard en wagen voort te zetten. En terwijl zij hun lege bestaan vervolgen ontdekken ze in zichzelf onverwachte raadselen, en de oplossing daarvan.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Mijn lievelingsschrijver zal Saramago niet worden maar van een gebrek aan ideeën kan ik hem niet betichten: het uitgangspunt van Het Stenen Vlot, een scheur door de Pyreneeën waardoor het Iberisch 'schier'eiland op drift raakt, is gewoonweg fantastisch. Daarnaast is de onconventionele en ironische stijl waarin het boek is geschreven zeer aangenaam. Bijvoorbeeld de opmerkingen tussendoor waarin commentaar gegeven wordt op de wijze waarop dingen zijn neergeschreven, op taalconstructies, op spreekwoorden.
Nadeel is dat het verhaal werkelijk helemaal nergens heen gaat. Het drijft, daarmee is alles wel gezegd. Als gevolg daarvan neemt het leesplezier bij het vorderen nogal af en het einde is helemaal een afknapper. Misschien komt dat gebrek aan diepgang en meeslependheid ook wel voort uit de eerder geroemde maar afstandelijke schrijfstijl.

Uiteindelijk kom ik nog op 3,5* en daarmee ben ik aan de gulle kant.

avatar van -JB-
3,5
“Het Stenen Vlot” is een typisch Saramago-boek. Hij neemt een onmogelijke situatie (in dit geval, dat Spanje van Frankrijk afbreekt en gaat drijven) en fantaseert er lustig op los wat dit voor een gevolgen zou kunnen hebben. Saramago koppelt deze idiote gebeurtenis aan het leven van drie mannen en twee vrouwen, die denken mogelijk invloed te hebben gehad op de breuk. Of dit echt zo is, wordt nooit echt duidelijk....

Er ontspint zich vervolgens een verhaal vol liefdes en ironische commentaren. De vijf gaan samen op pad door Spanje en Portugal zonder echt doel, zoals ook het eiland ronddrijft zonder richting. Ik ben het eens met eRCee dat het verhaal hiervan soms langdradig en doelloos wordt. De kracht van het boek zit hem voor mij meer in de beschrijvingen van wat er zou kunnen gebeuren na de breuk. Hoe overheden reageren, welke onzekerheden er zijn, welke problemen het volk tegen komt. Juist deze gedachtenexperimenten maken het tot een rijk boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:11 uur

geplaatst: vandaag om 10:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.