menu

Moederkerk: De Ondergang van Rooms Nederland - Jos Palm (2012)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Historisch

288 pagina's
Eerste druk: Atlas-Contact, Amsterdam (Nederland)

De almacht van de priester, het gezinsgeluk van de jaren vijftig: het waren de idealen van het Rijke Roomse Leven waarmee Jos Palm werd opgevoed. Maar toen kwamen de vernieuwing en verwarring van de jaren zestig, de katholieke kerk begon na te denken en dat was de nagel aan de doodskist van het geloof. Het was voor de gewone gelovigen alsof er geen God meer was, geen hemel en geen ‘meneer pastoor’. Tot overmaat van ramp zagen ze hun kinderen achter nieuwe, aardse goden aanlopen: Marx, Mao, Ché. Pas met de dood voor ogen wordt er soms weer gebeden, een Weesgegroetje om ‘het goed’ te maken.

zoeken in:
avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Een van de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012.

Lijst van genomineerden

avatar van dallben
4,0
"Aan deze beeldenstorm hoef jij niet mee te doen." -Petrus H. Palm

Een sterk portret van het Rijke Roomse leven en de omslag na Vaticanum II op toegankelijke wijze gebracht door middel van de Arnhemse familiegeschiedenis van de auteur. Palm heeft een prettige schrijfstijl en weet een goede balans te vinden tussen familiegeschiedenis en achtergrondinformatie. Bovendien is hij genuanceerd, vervalt hij niet in zouteloze kerk-kritiek (of lof) en getuigd zijn verslag van de opkomst van het socialisme van gezonde zelfreflectie. Voor zijn werk heeft Palm zich bovendien ook goed gedocumenteerd met het beste dat er zoal over de katholieke zuil is geschreven door historici.

Een uitstekend boek voor wie de Nederlandse Kerkprovincie van vandaag beter wil begrijpen en een beeld wil krijgen van de roerige 20e eeuw. Uit het boek wordt bijzonder duidelijk hoe de Nederlandse katholieke kerk polariseerde na Vaticanum II, toen de Modernistische avant-garde het geloof ging voorschrijven. De Paus zette de ramen van de kerk op een kier voor wat frisse lucht in het oude instituut en het modernisme kwam als een orkaan om alle sacraliteit weg te blazen. Dat de omslag van de Moederkerk naar het modernisme drastische gevolgen had voor de gelovigen blijkt uit de houding van de ouders van Jos Palm. De ietwat vrijzinnige moeder werd ineens in het hoekje van behoudende conservatieven geduwd.

Het enige dat mist in Palm's portret van het verleden is de toekomst. Wie Moederkerk leest zou misschien tot de conclusie komen dat het Katholicisme een stille dood is gestorven aan het begin van de 21e eeuw. Dat is niet zo. Er zijn weer steeds meer priesters 'van de oude stempel', katholieke jongeren (al zijn het er minder als voorheen) zijn over het algemeen traditionalistisch en het modernisme van de jaren '60 is in rap tempo aan het vergrijzen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:10 uur

geplaatst: vandaag om 17:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.