menu

Hide Me among the Graves - Tim Powers (2012)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Griezel

528 pagina's
Eerste druk: William Morrow, New York (Verenigde Staten)

Londen, winter 1862. Dierenarts John Crawford heeft zeven jaar eerder ontmoeting gehad met de prostituee Adelaide McKee. Hun korte ontmoeting resulteerde in een kind dat, tot nu toe, dood geacht werd. Maar de inmiddels ex-prostituee McKee heeft ontdekt dat het meisje leeft, maar dat haar leven en ziel dodelijk bedreigd worden door de geest van een vampier. Maar het is geen gewone geest. Het bloeddorstige spook is niemand minder dan John Polidori, eens persoonlijk arts van de dichter Lord Byron en oom van de dichter Christina Rossetti en haar broer, de schilder Dante Gabriel Rossetti. Bij het scheppen van hun werken worden ze op bovennatuurlijke wijze gesteund door de geest van Polidori, en hun kind is de prijs die de kwaadaardige geest heel graag wil hebben...

zoeken in:
avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
Tim Powers tilt met deze roman het vampierverhaal naar een hoger niveau. De vampiers die hier ten tonele gevoerd worden zijn een stuk griezeliger dan de standaard vampiers, en laten de romantische, mooie jongens van Stephenie Meyer ver achter zich. Ze zijn ook niet stuk te krijgen. De hoofdpersonen doen er ruim veertien jaar over om ze voorgoed uit de weg te ruimen. Staken en kruizen e.d. zijn niet te gebruiken, en van de conventionele "wapens" zijn alleen knoflook en spiegels effectief, maar dan ook weer op een andere manier dan normaal. Ze liggen ook niet in een doodskist, maar zitten wel grotendeels ondergronds.
De boosdoener in dit verhaal is John Polidori, eens de lijfarts van Lord Byron en de schepper van het eerste vampierverhaal, "The Vampyre". Polidori was ook de oom van de dichters Christina en Dante Gabriel Rossetti, en hun broer William en zus Maria. Het gedonder begint wanneer de zeer jonge Christina haar bloed op een beeldje wrijft. Dat beeldje is de essentie van de vampier Polidori, en door dit te doen geeft ze hem de kracht om te herleven en zijn onheil aan te richten. Met behulp van dierenarts John Crawford en ex-prostituee Adelaide McKee, die op zoek zijn naar hun doodgewaande dochter Johanna, die naar blijkt in Polidori's macht is, binden ze de strijd aan met het wezen.
Zoals ik al zei zijn de vampiers hier een stuk griezeliger dan anders, toch wordt het boek nergens echt spannend. Het is meer een familieroman die zoetjes voortkabbelt en daarbij een bovennatuurlijk tintje heeft. Alle historische feiten worden naadloos in het verhaal gepast, en doen nergens gekunsteld aan. Het boek is naar mijn mening iets te lang, maar het verveelt nergens; er had alleen wat meer spanning in mogen zitten.

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
Dit is overigens een vervolg op "The Stress of Her Regard".

Gast
geplaatst: vandaag om 00:59 uur

geplaatst: vandaag om 00:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.