menu

In One Person - John Irving (2012)

Alternatieve titel: In een Mens

mijn stem
3,60 (26)
26 stemmen

Engels
Psychologisch

448 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Billy, de biseksuele hoofdpersoon, vertelt het tragikomische verhaal (dat meer dan vijf decennia beslaat) van zijn leven als ‘seksuele verdachte’, een term die John Irving voor het eerst gebruikte in zijn roman 'De wereld volgens Garp.' 'In een mens' is een eerbetoon aan Billy’s vrienden en minnaars – een bonte verzameling personages waarmee de lezer kan kennismaken. Het resultaat is een intiem portret van de eenzaamheid van een biseksuele man die zich voorgenomen heeft om ‘de moeite waard’ te zijn.

zoeken in:
avatar van centurion81
Net gekocht als verjaardagscadeau voor iemand - ben erg nieuwsgierig!

avatar van eRCee
Tsja, dan zal je het niet moeten weggeven lijkt me, of je moet de tactiek gebruiken om het boek direct na overhandigen te leen te vragen.

2,5
Mooi thema, maar de uitwerking viel me al na een paar bladzijden tegen. Te Amerikaans, naar mijn smaak, hoe bevooroordeeld dat ook mag klinken...

4,5
Mijn eerste kennismaking met Irving. Aangenaam verrast, ontroerd en toch ook wel lichtjes geschokt (niet omwille van de seksuele uitspattingen, maar van de herkenbaarheid).

Heb het boek in een weekend verslonden en voel me nu lichtjes verweesd. Het moet allemaal nog wat bezinken, maar voorlopig krijgt het zeker een 4,5.


avatar van Donkerwoud
4,0
De nieuwe van J.K. Rowling naast me neergelegd en aan deze nieuwste van John Irving begonnen. Tot nog toe bevalt hij me heel erg goed. Is alweer een tijd geleden dat deze schrijver mij zo in de greep hield met een roman. Het lijkt een verdere uitwerking van thematiek uit The World According to Garp (opkomst seksuele vrijheid, zoektocht naar seksuele identiteit, het schrijverschap).

avatar van Donkerwoud
4,0
Van begin tot eind genoten van deze tragikomische reflectie op de veranderende seksuele moraal in de Verenigde Staten, waarbij duidelijk wordt dat intolerantie naar seksuele afwijkingen van alle tijden is. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige lezers geforceerd kan zijn dat werkelijk elk personage wel 'afwijkt van de norm' op seksueel gebied. Heteroseksualiteit is in de logica van deze roman eerder de afwijking. Toch weet Irving hiermee af te dwingen dat iedereen zich wel moet identificeren met verschillende seksuele identiteiten die er bestaan. Het gaat mij te ver om deze roman op gelijke hoogte te zetten met zijn beste werk uit de jaren '70 en '80, maar Irving laat hiermee zien dat hij nog altijd in staat is om relevante literatuur te produceren.

3,0
Het gaat om een boeiend en belangrijk probleem: een jongen ontdekt dat hij biseksueel is en zowel hijzelf als zijn omgeving en de hele maatschappij moeten daarmee leren leven. De schrijver probeert de sensatie niet te overdrijven en niet oppervlakkig te zijn. Ik vind dat hem dat niet zo goed gelukt is. Het is allemaal heel knap opgebouwd en zit vol briljante vondsten, ik denk maar aan de manier waarop het toneel van Shakespeare, Ibsen en Tennessee Williams erin verwerkt wordt. Maar juist daardoor komt het zo “goed gemaakt” over, het is het werk van een heel bekwame copywriter. Mij overtuigde het maar half: vooral sterk vakmanschap, maar dat is natuurlijk ook een kwaliteit.

4,5
Één van zijn betere boeken vind ik. Het verhaal is knap opgebouwd. De personages zijn interessant en onderweg leer je nog wat bij. Het zette me ook op het spoor om werk te lezen van James Baldwin, waarvoor eeuwige dank.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:57 uur

geplaatst: vandaag om 11:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.