menu

Hoe Durven Ze? - Peter Mertens (2011)

mijn stem
4,28 (9)
9 stemmen

Nederlands
Politiek

360 pagina's
Eerste druk: EPO, Berchem (België)

De Eyjafjallajökull is een natuurfenomeen. De economische crisis niet. Hier past geen verbijstering over ontembare krachten, maar verontwaardiging. Bankiers, poenslurpers en luchtbellenblazers kregen na de crisis van 2008... nog meer macht. In een grote hold-up verhuisden opnieuw miljoenen euro's naar de miljonairs. In Europa hebben de speculanten ondertussen een keizerlijke status gekregen, en worden ze braafjes "markten" genoemd. Als waren ze keizer Nero, beslissen ze – met duim omhoog of omlaag – over de toekomst van gehele volkeren. Van Griekenland en Italië tot bij ons eisen zij alweer dat u en ik de crisis betalen, voor de tweede keer. Hoe durven ze!

zoeken in:
avatar van aslan
5,0
Dit boek leest als een vlotte thriller!!
En het is een waardevol boek. Een duidelijke analyse van de crisis met oorzaken en waterdichte cijfers. Een belangrijk boek voor al wie van onze planeet houdt en van de mensen die erop leven. Voor al wie zich zorgen maakt over of begaan is met de onherstelbare schade die mens en natuur wordt aangedaan ten voordele van het winstbejag van een überklasse die nauwelijks 1% van de mensheid uitmaakt en die nergens voor terugdeinst. Voor al wie komaf wil maken met de Europese plutocratie die onze democratie (of wat er voorlopig nog van overblijft) en de nationale soevereiniteit van de Europese staten verder afbouwt en verwoest. Voor al wie het debat wil of durft aan te gaan voor een rechtvaardigere wereld, waarin niet het grote kapitaal maar de behoeften van de mensen de te bewandelen weg bepaalt.
Dit boek levert een stem tegen de Draghi's en de lobbyisten die meer en meer de wetten bepalen, in het voordeel van de banken, de multinationals, de Griekse reders, BusinessEurope... Tegen traditionele en minder traditionele politieke partijen die hier niet tegenin willen gaan en ons doen geloven dat de huidige weg de enige weg is. Tegen de neoliberale uitbuiting en de verdere sociale afbraak.
En voor een herverdeling van de rijkdom. Laat degenen die de crisis veroorzaakt hebben er zelf voor opdraaien! Voor een duurzame industrie met werk voor iedereen. Waarin jongeren een volwaaardige baan krijgen, en ouderen een waardig pensioen. Met genoeg vrijetijd. Voor gegarandeerde basisrechten zoals onderwijs en huisvesting. Voor een toekomst met minder stress, waar een goede gezondheidszorg belangrijk is. Voor een evenwichtig en solidair Europa. Voor gelijkheid tussen man en vrouw...
Dit boek biedt naast een nauwkeurige crisisanalyse dus ook een richting die kan bewandelt worden, ditmaal niet ten voordele van de atlijd weer opnieuw bevoordeelde superrijken, maar ten voordele van de grote middenklasse, de minder begoeden, de jongeren, studenten, gepensioneerden, arbeiders, enz.
Met een voorwoord van Dimitri Verhulst, dat eerder een samenvatting dan een inleiding is. Toen ik dit voorwoord las had ik tranen in mijn ogen. Ik weet tot op heden nog steeds niet of het van het lachen was door de humoristische stijl van Verhulst, of door de lugubere waarheid die zijn woorden inhield.
Momenteel een bestseller in België.

avatar van aslan
5,0
na het frans, nu vanaf 1 mei 2013 ook vertaald in het duits: Wie können sie es wagen? Der Euro, die Krise und der große Raubzug

avatar van Vinejo
5,0
Verplicht leesvoer voor iedereen die wil weten hoe het systeem in elkaar zit. Onthutsend soms.
Ik gaf dit boek ook cadeau aan mijn schoonbroer (reeds rentenierend sinds zijn 48ste) en hij zei me dat hij niet kon verder lezen. Niet omdat hij zo geshockeerd is maar omdat hij vindt dat het niet klopt. Nochtans wordt elk woord uit het boek 100% verantwoord.
Nu ja, de waarheid kwetst, dus ontlopen we ze maar..

Wij leven in een dictatuur van het geld, terwijl we zouden moeten leven in een dictatuur over het geld.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:21 uur

geplaatst: vandaag om 08:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.