menu

De Glazen Brug - Marga Minco (1986)

mijn stem
3,27 (22)
22 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Oorlog

94 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 1986. 'De glazen brug' is het levensverhaal van de 22-jarige Stella, die jodin is. Zij vertelt over het oppakken van haar ouders en hoe zij via het dak ontsnapt. Het toeval speelt hierbij een grote rol. Eerst duikt ze onder op een boerderij. Dan komt ze bij een kinderloos echtpaar in Haarlem. Op haar derde onderduikadres komt ze pas tot rust. Ze ontmoet daar Carlo en hij geeft haar een ander persoonsbewijs, dat van Maria Roselier uit het Zeeuwse dorpje Avezeel. Ze begint van Carlo te houden, maar dan moet Carlo onderduiken...

zoeken in:
avatar van Thomas83
Argh, weer zo'n boek waarbij ik twijfel of ik het nou wel of niet heb gelezen. Het plot zegt me wel wat, maar er zijn wel meer boeken die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog en zich focussen op de onderduikers.

avatar van misterfool
4,0
Vanwege het recente overlijden van Margo Minco heb ik dit boek uit de kast gepakt. Door de opmerkingen van CPNB-directeur Eveline Aendekerk in combinatie met de spartaanse schrijfstijl, vreesde ik saaie literatuur. Dat bleek onterecht. De schrijfstijl is weliswaar bondig , maar het verhaal laat hierdoor de lezer het e.e.a zelf invullen. Als Stella bijvoorbeeld een opmerking krijgt, omdat ze haar haren verbergt onder een muts, snap je als lezer dat ze dit doet om Joodse kenmerken te verbergen. De schrijfstijl leest bovendien soepel weg, waardoor ik dit boek snel uitlas.

Het verhaal steekt daarenboven zowel qua thematiek als constructie sterk in elkaar. De paranoïde situatie van de onderduikers en de pijnlijke onwetendheid over het lot van familiegenoten komen goed naar voren. De existentiële onderlaag voegt bovendien verdieping toe. Het leven zit van toevalligheden aan elkaar en zeker in oorlogstijd is dat buitengewoon wrang. Ik had verder niet het gevoel dat het boek extra verhandelingen nodig had om de thematiek verder uit te diepen, hetgeen binnen 100 pagina’s best knap is. Dit is een uitstekende novelle.

avatar van mjk87
3,5
Ook vanwege het overlijden wat van Minco gelezen. Heel praktisch dit boekje aangezien dit het enige was dat op dat moment in de bieb stond. Dus dit werk meegenomen en voorts blijkt dit ook een Boekenweekgeschenk te zijn geweest dus ook daar kan ik er weer één afstrepen.

Al met al kort maar wel prima. Minco heeft een enorm kale stijl maar weet daarmee in de beperkte ruimte wel genoeg te zeggen en is ook zeer goed leesbaar. En passant leer je ook wat bij over het onderduiken en alles dat daarbij komt kijken. Het werkje raakte me an sich niet echt (voor mijn gevoel is het geheel wat afstandelijk geschreven), maar het geheel is wel sterk geschreven en boeit zeker. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:28 uur

geplaatst: vandaag om 15:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.