menu

Reizen zonder John. Amerika 1960-2010 - Geert Mak (2012)

mijn stem
3,78 (51)
51 stemmen

Nederlands
Reis

512 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Op 23 september 1960 vertrok de legendarische schrijver John Steinbeck met zijn poedel Charley voor een expeditie dwars door het Amerikaanse continent. Hij wilde zijn land en zijn landgenoten opnieuw leren kennen. Precies vijftig jaar later, op het uur af, vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck. Het was het begin van een inspectietocht in het voetspoor van Charley en John, maar nu met de ogen van 2010. Wat is de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Waar is Main Street USA gebleven? Welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen na? Wat is ervan terechtgekomen? Wat rest er nog van die ‘stad op de heuvel’, het Beloofde Land waarnaar ooit de hele wereld opkeek? En bovenal: wat hebben we nog samen, Amerika en Europa, in de eenentwintigste eeuw?

zoeken in:
4,5
Na zijn alom geprezen overzicht van de 20ste eeuw in Europa, waagt Geert Mak zich nu aan een soort essay over de Verenigde Staten. De kapstok waar hij alles probeert aan op te hangen, is de herhaling van de rondreis die de Amerikaanse auteur John Steinbeck in 1960 maakte. Dat is een interessante manier om de evolutie van de laatste 50 jaar te tonen. Soms kreeg ik wel het gevoel dat de grote problemen en veranderingen er wat met de haren bijgesleept waren en niet echt in de reis pasten. Zijn historische terugblikken, tot zelfs in de tijd van de Pilgrim Fathers, vond ik zeer verhelderend. Hij “betrapt” Steinbeck erop dat deze hier en daar “valsgespeeld” heeft en zijn reis wat opgeleukt heeft door interviews met twee personen te behandelen alsof het maar één persoon was, interviews te verzinnen, niet de door hem beschreven route te volgen enz. en dit leidt tot enkele interessante beschouwingen over de verhouding tussen journalistiek en literatuur.
Ik vond het niet alleen zeer boeiende lectuur, het heeft het beeld dat ik had van de Verenigde Staten heel wat verduidelijkt. Toch haalt hij hier niet het niveau van de grote synthese dat “In Europa” wel had.
Ik moest nog eens iets van Steinbeck gaan lezen of herlezen, denk ik.

avatar van mjk87
4,5
Geweldig boek van Mak. Het is in de eerste plaats een reisboek, met beschrijvingen van de route, het landschap en het reizen an sich. Het is ook een boek over de staat van Amerika, die niet bijster goed is volgens Mak. Het is tevens een boek over de geschiedenis van de Verenigde Staten, vanaf de eerste jaren tot nu, met een zwaartepunt vanaf de Tweede Wereldoorlog. Het is ook een literaire verhandeling van Travels with Charley van John Steinbeck in de meest brede zin, met daarbij een beschrijving van het boek, een analyse van het boek (wat is waar, wat is gejokt), een beschrijving van de tijd waarin het is geschreven en een verhandeling over de auteur zelf en hoe dit in het boek is terug te vinden. Mak weet dit alles zeer knap als één geheel te brengen zonder dat die overdaad vervelend wordt, en weet in soms leuke kleine details te treden zodat het ook niet heel oppervlakkig blijft. Enkel sommige passages zijn wat saai (zeg tien procent van het boek) maar meestal is het zeer boeiend. Derhalve een dik verdiende 4,5*.

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Al weer enige tijd geleden gelezen schoten me nog wat opmerkingen te binnen. Het is wederom een mooi boek van Mak. Als reisboek erg goed en met veel interessante informatie over de geschiedenis en de huidige toestand van de VS. Om de reis van Steinbeck - beschreven in Reizen met Charley - als kapstok te gebruiken is een goede formule. Eigenlijk is het een demystificatie van Steinbeck, wat in zijn boek als een haast heroïsche tocht is beschreven blijkt bij herhaling een veredelde jakkertocht van een vermoeide auteur door de States te zijn. Prima boek wederom in een vloeiende stijl geschreven maar toch van minder hoog niveau dan bijvoorbeeld Jorwerd en In Europa.

avatar van AOVV
4,0
Zeer goed boek van Geert Mak, die een reisverhaal combineert met geschiedenis. Zijn route is, zoals iedereen wel zal weten, gebaseerd op die van John Steinbeck in 1960, beschreven in zijn 'Travels with Charley'.

De mythische figuur John Steinbeck wordt hier inderdaad enigszins ontkracht, maar Mak benadert hem met veel respect, en dat is uiteindelijk wel terecht volgens mij. Steinbeck heeft de Nobelprijs gewonnen, en toch enkele klassiekers op zijn naam staan, waar ik er nu enkele van ga uitzoeken in de plaatselijke bibliotheek.

Interessant vond ik vooral de geschiedkundige beschouwingen van Mak, en de vele boeiende eigenaardigheden en kleine kantjes van de wereldmacht Amerika.

Minder indrukwekkend dan 'In Europa', maar zeer de moeite waard!

4 sterren

avatar van stefan dias
4,0
Heerlijk boek waar Mak op unieke, nonchalante manier geschiedenis, reisverhaal en bespiegelingen aan elkaar knoopt zonder één seconde te vervelen. Prikkelend, boeiend en verhelderend. En gelukkig ook wel met voldoende respect voor zowel Steinbeck als (vooral) de USA zelf.
En allemaal in één vlot vloeiende schrijfbeweging.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:46 uur

geplaatst: vandaag om 06:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.