menu

Dinsdag - Elvis Peeters (2012)

mijn stem
2,79 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

176 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

''Dinsdag'' beschrijft een dag uit het leven van een oude man die nergens spijt van heeft, of beter: het nooit tot spijt heeft laten komen. Terwijl de wereld voor zijn ogen veranderde, heeft hij het leven genomen zoals het kwam. Hij denkt terug aan zijn bestaan als huurling, drinker, verkrachter, gevechtspiloot, apendoder, rokkenjager en vrachtwagenchauffeur. En aan zijn twee liefdes, die hij te vroeg naar het graf heeft moeten dragen. Ondertussen probeert hij het meisje van de Brusselse sociale dienst om de tuin te leiden, want op zijn vrijheid wil hij geen millimeter inleveren.

zoeken in:


2,0
Een oude man blikt op zomaar een dag terug op zijn leven. Hij is er onbewogen onder, zonder spijt. Toch heeft hij een bijzonder leven achter de rug en gaandeweg blijkt ook van hoeveel daden hij spijt zou kunnen hebben gehad. Maar, zoals gezegd, dat heeft hij niet.

't Is een onbewogen man. Maar hij is niet van steen. Prachtig beschrijft Elvis Peeters, de naam van het Vlaamse schrijversduo Jos Verlooy en Nicole van Bael, in Dinsdag hoe hij verliefd wordt op een prostituee, met haar gaat samenleven en haar verzorgd als ze stervende is. Het is meteen het sterkste deel van de roman.

Tussen de regels door laat Peeters doorschemeren dat de man een donker verleden heeft. Hij heeft zijn jonge jaren doorgebracht in Congo en daar heeft hij zich niet altijd even gewetensvol gedragen. Pas tegen het einde van het boek krijgt de lezer de precieze geschiedenis te horen.

Pas dan valt op dat de thematiek van dit boek raakvlakken heeft met die van Wij, zijn vorige roman. Dat is een gruwelijk verhaal over zedenloze jongeren die doorslaan en geen grenzen meer hebben. Dat leidde in het geval van Wij tot een weerzinwekkend mooi boek.

Onder Dinsdag blijf ik als lezer totaal emotieloos. De spanning wordt zo achteloos opgebouwd dat je blij bent als je het einde van het boek nadert. Op dat moment maakte het Congo-verhaal op mij geen enkele indruk meer. Dat de gruwel in het verleden speelt, werkt ook niet. Bij Wij speelt het verhaal nadrukkelijk in het nu en dat maakt het veel beklemmender.

Peeters grote kracht is de taal. In Wij spetterde en knetterde het, maar dan op basis van pure eenvoud. Geen ingewikkeld lange zinnen, geen moeilijke symboliek, maar recht-toe-recht-aan-taal. In Wij had hij echter een goed verhaal. Diezelfde taal is in Dinsdag door het lege verhaal zelf ook leeg. Met zijn mooie pen redt hij het helaas niet. Ontzettend jammer.

Van: Elvis Peeters – Dinsdag « Martin Visser - vissermartin.wordpress.com

avatar van liv2
'De spanning wordt zo achteloos opgebouwd dat je blij bent als je het einde van het boek nadert.'

Ai, Ai.. Dit is erg. Zo'n boek, nog even doorlezen en dan kan ik in een ander beginnen. Zo'n boek, ik heb nu al zoveel gelezen (met tegenzin), ik ga het nu wel afmaken (met waarschijnlijk bladzijen overslaan), Goh, ik ken dat gevoel bij boeken, en ik moet zeggen soms vervloek ik de schrijver, omdat hij het niet goed heeft gedaan (voor mij) en mij uren heeft ontnomen die ik niet leuk vond. Uren met een open geest, hopend op beter, en als er dan niets is voel je jezelf een beetje bekocht..

Het boek begon vreemd, want het was moeilijk om te begrijpen maar daarna kwam er wel wat uitleg.
Hij gaf dan ook teveel details over elk kleine stukje uit de oude man zijn leven.
Het boek werd echt saai, hoe meer je las hoe saaier het werd.
Ik geef het boek een 3/10 en ik raad het niet aan tenzij je van heel gedetailleerde trage verhalen houdt.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:16 uur

geplaatst: vandaag om 02:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.