menu

The Color Purple - Alice Walker (1982)

Alternatieve titel: De Kleur Paars

mijn stem
3,65 (36)
36 stemmen

Engels
Sociaal

255 pagina's
Eerste druk: Harcourt Brace Jovanovitch, New York (Verenigde Staten)

Celie, arm, zwart en geminacht, wordt uitgehuwelijkt aan een oudere man die haar misbruikt. Het leven is niet makkelijk voor Celie, maar zij weet hoe zij moet overleven en heeft maar weinig nodig om het te redden. Dan komt de minnares van haar man, een flamboyante blueszangeres Shug, in haar leven. Zij geeft Celie de moed om te vragen, te lachen, te spelen en, uiteindelijk, om lief te hebben.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
5,0
Mooi hoe de taal zich ontwikkelt naarmate het verhaal vordert en het meisje Celie ouder wordt; een bloem die zich héél langzaam,al lezende, uitvouwt. Hetzelfde 'trucje' wordt ook toegepast in Drift van Sapphire, maar dan is het niet origineel meer. Ook het 'Lieve God' waar de hoofdstukken mee beginnen verandert geleidelijk in 'Lieve Nettie' (Celie's zusje).

3,0
Alice Walker is een Amerikaanse auteur, activiste en feministe. Voor ‘De kleur paars’ won ze in 1983 de Pulitzer Price. Het boek is later ook verfilmd onder de naam ‘The Color Purple’. De kleur paars is dan ook een echte klassieker die gelezen moet worden.

Amerika – jaren 30. Het verhaal begint met brieven van Celie gericht aan God en Nettie. Ze vertelt over ellendige bestaan. Ze verliest 2 kinderen en wordt misbruikt door de man aan wie ze uitgehuwelijkt is. Ze vindt een luisterend oor bij Nettie, haar zus. Deze wordt weggestuurd zodat Celie alleen achterblijft. Je komt doorheen het verhaal terecht in een grove wereld vol onderdrukkingen. Celie ontmoet Shug Avery, een zangeres met een open mind. Celie ontplooit zichzelf en probeert tegen alle onderdrukkingen weerstand te bieden. Ze is een personage dat groeit doorheen het verhaal.

De schrijfstijl bracht mij in een tweestrijd. Enerzijds vond ik het vervelend dat er veel taalkundige fouten waren. Dit onderbreekt het lezen naar mijn gevoel doordat deze fout jou zo opvalt. Anderzijds sluit dit mooi aan bij het verhaal en geeft het meer een realistisch gevoel. Wanneer jij jezelf hierover kan zetten krijg je meer ruimte om naar de diepgang van het verhaal te kijken. Het is een verhaal met een diepere boodschap waarvoor je jezelf moet openstellen. Een verhaal met zware, heftige gebeurtenissen waarbij er af en toe lichtheid wordt toegevoegd door een vleugje humor. Ondanks de intensiteit van het boek brengt het toch een boodschap van hoop en geloof. Geloof in jezelf en in een betere toekomst.

Een verhaal met belangrijke thema’s die maatschappelijk erg relevant zijn! Zeker een meerwaarde in het onderwijs om thema’s zoals ongelijkheid, genderdiversiteit, seksisme, discriminatie, … aan te kaarten.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:47 uur

geplaatst: vandaag om 22:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.