menu

De Reis van de Lege Flessen - Kader Abdolah (1997)

mijn stem
3,36 (37)
37 stemmen

Nederlands
Sociaal / Psychologisch

170 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

De Iraanse vluchteling Bolfazl probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Hij leert Nederlands en krijgt een woning in een oer-Hollandse nieuwbouwwijk. Aarzelend bouwt hij een vriendschap op met René, zijn buurman. De gesprekken die zij voeren, roepen bij Bolfazl herinneringen op aan Iran. Herinneringen die alsmaar sterker worden.

zoeken in:
avatar van ANDREO
4,5
Een echt juweeltje!

avatar van -JB-
2,5
ANDREO schreef:
Een echt juweeltje!

Ik zie de laatste tijd veel van dit soort berichten en hoge waarderingen (4,5 en 5 sterren) voor boeken van jou, Andreo.
Ik mis alleen een beetje de uitleg.

Waarom vind je dit boek zo'n juweeltje?
Ik ben toevallig op dit moment in dit boek bezig en ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet zo bijzonder vind tot nu toe. Ik zal natuurlijk eerst het boek uitlezen voordat ik een mening geef. Maar ik ben wel benieuwd wat jij zo geweldig vond, dat ik dan misschien over het hoofd zie.

avatar van -JB-
2,5
Goed, ik heb het boek ondertussen uitgelezen. En zoals ik al in mijn eerste reactie schreef, vind ik het een tegenvallend boek. Het verhaalt over de Iraanse vluchteling Bolfazl die in Nederland een bestaan op probeert te bouwen. Belangrijk hierbij is zijn contact met de buren. Alles wordt vol verbazing en ontheemding bekeken door Bolfazl. Maar de verdere emoties op gebeurtenissen in het boek worden niet beschreven.
Ook de Nederlandse karakters in het boek worden nooit mensen van vlees en bloed, blijven slecht beschreven. Verder wordt het boek gekenmerkt door herinneringen aan het vaderland en korte zinnen, die in het hele werk van Abdolah te vinden zijn.
Beduidend minder dan zijn andere werken.

2,5
Ik heb het niet zo op de vertelstijl in dit boek. Het komt af en toe wat kinderachtig over. Wellicht probeert Abdolah hiermee de leefwereld en taalproblemen van een asielzoeker c.q. immigrant te benadrukken, maar naar mijn smaak wordt dit op een gegeven moment wat vermoeiend.

Hij slaagt er wel in om op spaarzame momenten ontroerende situaties te beschrijven, maar over het algemeen is deze korte roman geen hoogvlieger.

Bilal030
Debuutroman van de door mij zeer gewaardeerde Kader Abdolah. Heb het wederom met plezier gelezen. Hij is hier mijns inziens nog niet de grootse verhalenverteller die hij later zou worden. Wat mij betreft krijgt hij zijn ‘ding’ goed te pakken vanaf Spijkerschrift (zijn sterke verhalenbundels hier buiten gelaten). Waarschijnlijk zou ik meer onder de indruk zijn hiervan als ik niet zoveel al had gelezen van hem. Al met al toch wel genoten weer.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:38 uur

geplaatst: vandaag om 07:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.