menu

Dance on My Grave - Aidan Chambers (1982)

Alternatieve titel: Je Moet Dansen op Mijn Graf

mijn stem
3,71 (24)
24 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

251 pagina's
Eerste druk: Bodley Head, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Hals beste vriend, Barry, is overleden. Hij heeft ooit beloofd op zijn graf te zullen dansen, maar de maatschappij heeft geen begrip voor deze grafschenderij. Een maatschappelijk werkster moet voor de rechtbank een rapport schrijven en probeert te achterhalen welke motieven Hal tot zijn vreemde gedrag hebben gebracht. Zo ontstaat een dagboek waarin stapje voor stapje wordt onthuld wat er precies is gebeurd.

zoeken in:
avatar van aERodynamIC
3,5
Dit boek staat al lang op mijn lijstje nog te lezen boeken, en die 4,5 van Freud zorgt er voor dat de nieuwsgierigheid alleen maar groter aan het worden is.

avatar van Freud
4,0
Ik twijfelde tussen 4.0 en 4.5 . Ik heb het boek thuis staan en ik hield er vroeger erg van, maar eerlijk gezegd is het wel erg lang geleden dat ik het nog eens heb gelezen, en misschien is mijn herinnering eraan niet echt betrouwbaar meer. Maar het heeft me meer geraakt dan De Tolbrug. Het is Chambers' meest volwassen jeugdboek, en in die zin ook rijker en fascinerender. Althans, dat is wat ik erover gezegd zou hebben toen ik het pas gelezen had .

avatar van Agaath95
2,0
Ik had er meer van verwacht. Hal's gedachtengang is allemaal veel te 'bedacht'. De schrijver vond het kennelijk belangrijker om te laten zien wat voor intellectueel hij is, dan om te zorgen dat zijn boek goed wegleest.

Ik zou het dan ook geen jeugdboek meer noemen. Dit boek vereist veel meer leeservaring dan van 16-jarigen verwacht mag worden.

4,5
Ik heb het vroeger (denk: één à twee jaar geleden) onuitgelezen teruggebracht naar de bib, omdat ik het wat moeilijk vond.
Ik ben het nu echter opnieuw aan het lezen, en ik vind het een heel mooi boek.
4,5 sterren!

avatar van ugly stepsister
2,5
Dit boek wilde ik al een tijdje lezen, toevallig zag ik het zaterdag in de bibliotheek staan. Morgen ga ik er waarschijnlijk in beginnen. Ik ben benieuwd

avatar van ugly stepsister
2,5
& ik heb hem uit. Ik vond hem niet zo goed, eerlijkgezegd. Het boek telt 250 pagina's, maar toch had ik het gevoel dat er nauwelijks iets gebeurd is. Het boek ging meer over Hals gedachten dan over zijn vriendschap met Barry, wiens keuze om met dat meisje naar bed te gaan overigens totaal uit het niets leek te komen. Ik vind Hals karakter erg interessant en goed uitgewerkt, maar voor het verhaal schiet het niet echt op.

Wat ik wel goed vond aan dit boek, was hoe het geschreven was. Erg grappig, ik heb meerdere malen hardop gelachen.

avatar van calypsoskiss
3,0
Wat een stom idee om artikels over het voorval al aan het begin van het boek te zetten! Ja, je kan veel afleiden uit de titel, maar laat ons alsjeblieft nog een beetje mijmeren over het hoe en waarom.

Bon, dit gezegd zijnde.

Hal's gedachten waren duidelijk door een volwassene geschreven en niet door de jongen die hij zou moeten voorstellen, maar zijn opmerkingen waren echt hilarisch. Ik heb verschillende keren moeten lachen. Barry is een badguy waar elk meisje of jongen voor zou vallen. En dat blijkt ook wel uit Hal's beschrijving. Voor de rest wordt er bij alles nogal op de oppervlakte gebleven en was het boek gewoon te lang naar het einde toe.

Het is een boekje op met het verstand op nul te lezen, maar je moet hem wel eens gelezen hebben.

Ted Kerkjes
Ik vond het een mooi boek. Het grootste minpunt vond ik de hierboven al aangestipte volwassen gedachtegangen van onze 16-jarige hoofdpersoon. Verder vond ik het een prima boek.

avatar van Esteban
4,0
Voor wie het nog niet wist, François Ozon verfilmde dit boek als Été 85. De locatie en de namen werden wel aangepast.

Eté 85 (2020) - MovieMeter.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 20:32 uur

geplaatst: vandaag om 20:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.