menu

Jaws - Peter Benchley (1974)

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

mijn stem
3,32 (33)
33 stemmen

Engels
Thriller

225 pagina's
Eerste druk: Dell Publishing Co., New York (Verenigde Staten)

Vroeg in de zomer wordt in een badplaats op Long Island een jonge vrouw, die ´s nachts na een vrijage nog even in zee wilde, door een haai aangevallen en gedood. Uit onderzoek blijkt dat men hier te maken heeft met een zeer zeldzame maar bijzonder gevaarlijke grote witte haai. Politiecommisaris Martin Brody wil het zwemmen in zee verbieden maar het gemeentebestuur wenst het hele geval in de doofpot te stoppen. Het is tenslotte Martin Brody die met het hart in de keel alles in het werk stelt om de badplaats van dit monster te verlossen.

zoeken in:
2,5
De film is één van m'n absolute favorieten, dus ik vond dat ik het boek ook maar eens moest lezen.
Beter niet gedaan, want hier kan men een duidelijk bewijs vinden voor het feit dat het boek niet altijd beter is dan de film.

avatar van 120dagenvansodom
3,0
Ravenstein schreef:
De film is één van m'n absolute favorieten, dus ik vond dat ik het boek ook maar eens moest lezen.
Beter niet gedaan, want hier kan men een duidelijk bewijs vinden voor het feit dat het boek niet altijd beter is dan de film.


Volledig met je eens....

avatar van PeterW
3,0
PeterW (crew)
Het boek viel mij ook vies tegen.

avatar van thunderball
3,5
Ik heb het boek ooit een jaar of 20/25 geleden gekocht als Bruna pocket en ik vond het toen toch wel redelijk goed.
De film volgt het boek behoorlijk trouw, alleen een nevenverhaal waarbij de vrouw van Brody vreemd gaat met die zeeoloog is er voor de film uit weg gelaten.

avatar van AmazingPP
4,0
Dit vond ik een erg goed boek. Ik moet wel vertellen dat ik eerste de magistrale film van Spielberg had gezien, voordat ik aan dit boek begon, dus ik wist wat er ging komen. De film vindt ik persoonlijk beter, maar dit boek is ook goed om doorheen te komen. Lekker voor op het strand... Oh nee, toch niet.... 4 *

avatar van slowgaze
3,0
Jeugdsentiment. Toen ik een jaar of tien was, las ik dit boek heel graag. Ik heb hem sindsdien nooit meer opnieuw gelezen.

Boek is inderdaad minder dan de film. Komt niet veel voor, Spielberg hoefde dus niet teleurgesteld te zijn over de slecht functionerende mechanische haai, was misschien wel goed voor de film....

avatar van PROPAYNE
3,5
Lekker boek om op het strand te lezen in de zomerzon. En let wel mensen, zonder dit boek had de film er nooit geweest!

avatar van Slainte_Mhath
4,0
De film vind ik ook spectaculairder omdat het visueel beter overkomt. De spannende soundtrack helpt daar ook wel bij.
Van de film herinner ik me vooral de scenes van gewatertrappel, mensen die massaal het strand ontvluchten, een jongen die wegdobbert van de kust op een luchtbed..
Maar niet wat ik eigenlijk nog wat interessanter vond, de neiging om vreemd te gaan van de vrouw van Brody. Haar bekentenissen met Hooper over haar fantasiën, en haar overpeinsingen hoe het zou zijn om samen te leven met de corrupte burgemeester.

Ik ga de film, met de trouwens prachtige hoes, van het weekend weer opzetten.

avatar van Jason82
4,5
Episch boek. Wie kent het niet? Ok, veel of zelfs de meeste mensen zullen het vooral kennen van de magistrale verfilming met de legendarische filmmuziek. Karakters als Chief Brody, Matt Hooper en Quint spraken eveneens tot de verbeelding.

De film keek ik al op te jonge leeftijd, samen met een vriendje van de basisschool. Bij hem kon alles, zijn ouders waren vaak niet eens thuis. Maar goed, het gevolg is een levenslange fobie voor diep en donker water. Lekker dan... in mijn jeugd had ik zelfs moeite met het diepe gedeelte van het plaatselijke zwembad.

In 2005 ging ik met vrienden op vakantie naar de Dominicaanse Republiek. Ik dreef een keer wat af op zo'n vlotje met een doorzichtig stukje waar je dan doorheen kon kijken. In redelijke paniek peddelde ik de circa 100 meter terug naar het strand, me heel goed realiserend dat ik voor een haai nu net een schildpad leek. En maar turen door dat kleine schermpje, elk moment verwachte ik een donkere schim onder me. Waanzin, ik weet het.

Peter Benchley heeft een legendarisch boek geschreven met mooie karakters. Het laatste deel is heel spannend beschreven, het gevecht tussen dier en mens op volle oceaan. Dit boek zal ik de rest van mijn leven zo af en toe nog blijven lezen.

Ravenstein
Beste Ravenstein, ik respecteer uw mening maar ben zelf van een andere mening. Meestal is het ook slimmer om eerst het boek te lezen en dan pas de film te bekijken. Het boek is heel goed en bevat meer verhaallijnen dan de film, hiermee wil ik niet zeggen dat de film minder goed is maar het boek is zeker niet slechter. Hoe de mensen omkomen door de haai is in het boek prachtig geschreven met alle details aanwezig, het zijn die kleine dingetjes die het boek zeker evenwaardig maken aan de film.

BR

Gast
geplaatst: vandaag om 15:01 uur

geplaatst: vandaag om 15:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.