menu

The Last of the Mohicans - James Fenimore Cooper (1826)

Alternatieve titels: De Laatste der Mohikanen | The Last of the Mohicans: A Narrative of 1757 | The Leatherstockings Tales #2

mijn stem
3,58 (13)
13 stemmen

Engels
Historisch

627 pagina's
Eerste druk: H.C. Carey & I. Lea, Philadelphia (Verenigde Staten)

De tijd is 1757, de locatie het wilde noordoosten van de VS, ten zuiden van de grote meren, aan de oevers van de Hudson. Twee halfzusters Alice en Cora reizen in een klein groepje van fort Edward naar fort William Henry, waar hun vader zich bevindt. Ze krijgen een gids mee, maar dat blijkt een verrader te zijn. Onderweg beleven ze allerlei avonturen, waarbij de indianen de belagers zijn. Het fort William Henry, waar ze naartoe willen, wordt belegerd door de Franse generaal Montcalm die het bevel voert over een troep reguliere soldaten en indianen.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
Het blanke perspectief zit vaak in de weg bij verhalen waarin indianen figureren. Westerns uit de hoogtijdagen van het filmgenre grossierden in het verbeelden van indianen als brute primitievelingen, als een op de loer liggend gevaar bij de trek naar het Westen. Dat het toch echt de blanken waren die met valse beloftes, onderdrukking en geweld de indianen steeds opnieuw verjaagden en uitroeiden, is iets waar minder plaats voor was in de grote Amerikaanse wordingsgeschiedenis.

Ook The Last of the Mohicans is duidelijk vanuit een blank perspectief geschreven, al heeft de schrijver zich in ieder geval verdiept in gebruiken en leefgewoonten van indianenstammen. Een Engelse majoor escorteert twee vrouwen naar een verder gelegen fort. De indianengids leidt ze echter vijandig gebied in. Ze worden al snel bijgestaan door een ‘verwilderde’ Engelsman, twee Mohicanindianen en een streng gelovige muziekleraar, terwijl later een Frans leger en meerdere indianenstammen hun intrede doen. Dit allegaartje aan personages wordt door Cooper gebruikt om de diversiteit aan opvattingen uit verschillende culturen te belichten. Dat gebeurt bij vlagen mooi, zoals in het slothoofdstuk. Maar het blijft wat wrang dat de expansiedrift van blanken nauwelijks ter discussie wordt gesteld. Ook wordt één indianenstam wel erg eenzijdig als slecht afgebeeld, terwijl bijvoorbeeld de blanke dames meer een ideaalbeeld van middeleeuwse jonkvrouwen lijken te verbeelden, dan ook maar enigszins realistisch vrouwelijk overkomen.

Die eendimensionaliteit geldt ook het plot, waarin het boek echt een avonturenroman van zijn tijd is. Veel ontvoeringen, gevechten en achtervolgingen. En dat steeds opnieuw. Ook aan het taalgebruik is te merken dat het een oudje is. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een citaat, meestal van Shakespeare, terwijl het taalgebruik daar ook aan doet herinneren:

“And well for him it was that his speech was friendly and his wishes kind, or a place might have been found for his bones amongst those of his countrymen.”


Niet ten onrechte beklaagde Mark Twain zich over de weinig economische schrijfstijl van Cooper. Soepel leest de roman inderdaad nooit.

avatar van LimeLou
Goede recensie, Raskolnikov! Respect dat je het ook in het Engels leest. Dat lijkt me een flinke opgave voor zo'n oud boek.

avatar van Raskolnikov
2,5
Dank je. Ja, daar heb ik me iets op verkeken, terwijl ik beter had moeten weten. Ook een Moby Dick gaat onder gelijksoortig moeilijk taalgebruik gebukt. Ik heb het idee dat 19e eeuwse Amerikaanse romans moeilijker leesbaar zijn dan Engelse tijdgenoten, en zou dan ook adviseren naar een vertaling te grijpen.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:10 uur

geplaatst: vandaag om 16:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.