menu

Min Historia: Jag Är Zlatan Ibrahimović - Zlatan Ibrahimović en David Lagercrantz (2011)

Alternatieve titel: Ik, Zlatan

mijn stem
3,57 (66)
66 stemmen

Zweeds
Biografie / Sport

432 pagina's
Eerste druk: Albert Bonniers, Stockholm (Zweden)

Zlatan Ibrahimovic werd op 3 oktober 1981 geboren in Malmö, Zweden. Hij groeide daar op in een achterstandsbuurt, waar ontzettend veel werkloosheid heerste. Net als veel jongens van zijn leeftijd begon hij op zijn zesde met voetballen en het was meteen te zien dat hij een aardig balletje kon trappen. Toen hij 13 was tekende hij een contract bij het grote Malmö FF, maar toen hij 15 was twijfelde hij al weer of hij niet terug zou gaan naar zijn vorige club. Toen Malmö FF hem alsnog een nieuw contract aanbood besloot hij toch te blijven en zo ontstond uiteindelijk zijn doorbraak. Vanaf die leeftijd draaide alles in het leven van Zlatan alleen nog maar om voetbal. In zijn laatste schooljaar was het de bedoeling dat hij naar een speciale voetbalschool zou gaan. Dit vond Zlatan echter niet leuk...hij wou beroemd worden als profvoetballer.

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
4,0
In een paar dagen uitgelezen.

Zlatan schrijft zoals hij is; eerlijk en recht voor zijn raap.

In de eerste bladzijden brandt hij al gelijk Pep Guardiola af, de succestrainer van het huidige Barcelona. Daarna gaat het over zijn moeizame jeugd in een achterstandswijk in Malmö. Zlatan beschrijft hoe hij door brutaal te zijn, te blijven volharden en keihard te werken zich toch wist te onderscheiden van andere talenten.

En toen kwam Ajax.

Ik vind persoonlijk dat Zlatan, die toch best veel aan Ajax (en uiteraard ook zichzelf) te danken heeft, niet positief over Ajax is. Dat had ik niet verwacht.

Van zijn Ajax periode beschrijft Zlatan de hoogte - en dieptepunten van zijn tijden bij Juventus, Inter Milan en zijn huidige club AC Milan. Maar ook zijn moeizame relatie met de pers, de geboorte van zijn kinderen, incidenten op trainingen, en vooral ook, alle kattekwaad die hij heeft uitgehaald.

Dit boek leest als een trein en barst van de smeuige feitjes. Veel inside information over bepaalde elite-trainers en andere spelers. Zlatan spaart niemand. Sinds de biografie van Dennis Rodman heb ik dat niet meer zo meegemaakt .


Aanrader voor elke voetbal-liefhebber.

avatar van thomzi50
3,0
Wat zegt-ie zoal over Ajax, dan?

avatar van Slainte_Mhath
4,0
thomzi50 schreef:
Wat zegt-ie zoal over Ajax, dan?


Dat de spelers destijds, met name van der Vaart, elkaar niets gunden.
Hij vond dat hij pas bij Juventus onder Capello een echte afmaker is geworden.
Hij vond het tik-tak technische voetbal niet ideaal waar Ajax vooral op trainde.

Hij hekelt van Gaal en is pro Beenhakker.


Verder weinig positiefs als in b.v. dat hij Ajax dankbaar is en hij daar doorgebroken is.
Wat wel zo is, maar dat kwam nergens naar voren.

avatar van centurion81
@ Slainte: Goh, door jouw stukje toch maar op de verlanglijst gezet! Dank! =D

avatar van mjk87
Las de eerste paar bladzijden, las wel erg lekker weg. Komt nog weleens dit boek.

4,0
Poeh, indrukwekkend relaas. Respect gekregen voor die idioot.

Erg fijn boek als je van sportbiografiën houdt.

avatar van Cerclezot
4,0
Als voetbalfan is dit boek wel fijn. Ik heb hem in het Zweeds gelezen.

4,5
Mooi boek. Tof om te lezen.

avatar van Bassievrucht
Slainte_Mhath schreef:
(quote)

Dat de spelers destijds, met name van der Vaart, elkaar niets gunden.


Zegt de man die Van der Vaart opzettelijk blesseerde in de interland tussen Nederland en Zweden in 2004. Fascinerend karakter. Minpunt van deze autobiografie - en dat vind ik al bij voorbaat - dat zijn voetballende loopbaan nog niet is afgelopen, en dat er over een jaar of vijf jaar ongetwijfeld een nieuwe verschijnt.

3,0
Interessante biografie van deze eigenzinnige, maar zeer talent- en succesvolle voetballer.
De schrijfstijl is daarentegen bijzonder matig.

avatar van thomzi50
3,0
Vol overbodige herhalingen, veelal krom geschreven, en gedurende de laatste pakweg 100 bladzijden grijpt het me allemaal wat minder - sommige automatismen en beschrijvingen zijn dan wel érg vaak langsgekomen, bovendien wreekt de wijdlopigheid vooral doordat het Barcelona-deel ook als proloog is toegevoegd en veel gedachtes/scèntjes daarbij dus gewoon twee keer in het boek zitten. Maar verder: een van de fijnste sportbiografiën die ik ken. Zlatan is een onmogelijke man, en toch krijg ik een zekere sympathie voor hem, die wordt afgewisseld met ergernis en frustratie - knap gedaan. Hij laat me bijna nergens onverschillig, en dat is toch waar het voor mij vaak in gaat in boeken, of die nu van Dostojevski of Giphart of Zlatan Ibrahimovic zijn: dat ze me niet koud laten.

4,0
cactus jack schreef:

De schrijfstijl is daarentegen bijzonder matig.


Om in de stijl van het boek te blijven... Zo van: de schrijfstijl is bijzonder matig.

Maar goed, ik verwacht van een biografie ook geen literair meesterwerk, het gaat om de verhalen en de persoonlijkheid van Zlatan. Van beide heb ik zeer genoten, en misschien zelfs wel geleerd. Wat een karakter heeft deze baas.

5,0
Booyo schreef:
(quote)


Om in de stijl van het boek te blijven... Zo van: de schrijfstijl is bijzonder matig.

Maar goed, ik verwacht van een biografie ook geen literair meesterwerk, het gaat om de verhalen en de persoonlijkheid van Zlatan. Van beide heb ik zeer genoten, en misschien zelfs wel geleerd. Wat een karakter heeft deze baas.


Wat jij zegt.

avatar van FelixTheCat
4,0
Heerlijk boek, niet verwacht dat ik het zou leuk zou vinden. Binnen 2 dagen helemaal uitgelezen op vakantie in Italië.

2,5
Zlatan Ibrahimovic is één van de succesvolste voetballers aller tijden en daarnaast ook nog eens een uitgesproken persoonlijkheid. Alle ingrediënten zijn daardoor aanwezig voor een smeuïge biografie.

Smeuïg is het inderdaad, maar de schrijfstijl laat zich nog het beste vergelijken met dat van een willekeurige schoolkrant. De strekking van het verhaal is ruim 300 pagina's precies hetzelfde: mensen twijfelen aan Zlatan, de Zweed maakt zich boos en bewijst het tegendeel.

Wellicht voor even leuk, maar dit maakt van "Ik, Zlatan" vooral een eindeloze herhalingsoefening. Nergens is er ruimte voor een bredere context of maatschappelijke ontwikkelingen: alleen de persoon Zlatan is belangrijk.

De beschrijving van megatransfers en (social) media hadden Zlatans verhaal in een groter perspectief kunnen plaatsen maar de schrijver pent vooral een relaas van een narcistisch wonderkind. Waar de liefde voor de bal vandaan komt, is in nevelen gehuld. Zlatan heeft de oude Ronaldo grondig bestudeerd maar lijkt verder weinig tot geen oog te hebben voor zijn omgeving.

De titel is in ieder geval uitstekend gekozen: half puntje extra.

2,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:46 uur

geplaatst: vandaag om 03:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.