menu

La Dama Errante - Pío Baroja (1908)

Alternatieve titel: De Dolende Dame

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Spaans
Psychologisch

274 pagina's
Eerste druk: Ricardo Rojas, Madrid (Spanje)

Op 31 mei 1906 wordt in Madrid een aanslag gepleegd op koning Alfons XIII en Victoria Eugénie van Battenberg, vlak nadat ze in het huwelijk zijn getreden. Dokter Aracil en zijn dochter María, kennissen van de anarchistische bommengooier, vrezen dat ze zullen worden opgepakt en berecht als zijn handlangers. Ze duiken onder en beramen een plan om uit Madrid te ontsnappen. Er volgt een minutieus verslag van hun vlucht uit Spanje, gedurende welke María definitief haar jeugd vaarwel zegt en het ideaalbeeld dat ze van haar vader had gecreëerd compleet in duigen valt.

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Mooie ontdekking deze schrijver. Ondanks het jaar waarin het boek verscheen voelt het boek tamelijk modern aan. Niet qua inhoud - het speelt in een periode dat Spanje een tamelijk achterlijk land was en Baroja moppert wat dat betreft er aardig op los - maar wel wat betreft stijl. Het verhaal wordt direct, zonder tierlantijnen maar toch met veel aandacht voor details verteld. De korte, directe zinnen houden er goed de vaart in.

avatar van Pythia
3,5
Halley23 heeft me nieuwsgierig gemaakt en het boek voldoet precies aan zijn beschrijving.
Sfeervol verhaal dat toch vooral in dienst staat van gemopper op wat er allemaal niet goed is in Spanje begin 20e eeuw.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:38 uur

geplaatst: vandaag om 02:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.