menu

My Name Is Asher Lev - Chaim Potok (1972)

Alternatieve titels: Mijn Naam Is Asjer Lev | Asjer Lev #1

mijn stem
4,19 (85)
85 stemmen

Engels
Psychologisch

369 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Asjer Lev groeit op in een besloten gemeenschap van orthodoxe joden in Brooklyn. Al vroeg blijkt zijn aanleg en hartstocht voor het tekenen en neemt het kunstenaarschap voor hem de vorm aan van een roeping. Dit brengt hem in conflict met zijn omgeving. Het meest met zijn vader, een geliefd man die al zijn krachten inzet voor de vrijmaking van de joden in de Sovjetunie. Getrouw aan het geloof der vaderen ervaart deze de kunst als nutteloos. Asjer Lev isoleert zich uiteindelijk volkomen, wanneer hij het presteert een kruisiging te schilderen. Dan moet hij afscheid nemen van zijn ouders en andere vertrouwden.

zoeken in:
4,5
Potoks beste toch wel

5,0
en mijn lievelingsboek, dank je dat je hem er op hebt gezet !

5 sterren !

5,0
Ook een van mijn favorieten, omdat ik tweetalig VWO heb gedaan moest ik in de 5e en 6e klas een aantal boeken verplicht lezen, en over een van deze (geen vrije keuze) een mondeling doen. De boeken die ik moest lezen waren MacBeth, 1984, Lord of the Flies, The Great Gatsby, Death of a Salesman, en dit juweeltje. De rest waren ook allemaal geen missers, maar wat dit boek veroorzaakt heeft is wel heel geweldig.

Dit was het enige boek dat ik al tijdens de lessen met veel interesse las, (de andere boeken heb ik later nog eens gelezen en toen beter kunnen beoordelen). Deze heb ik nu 2 keer gelezen en ik zal hem wel weer lezen zodra ik het gevoel heb er klaar voor te zijn. Zo'n pakkend verhaal, heel bijzonder.

avatar van eRCee
3,0
Dit boek was eigenlijk de laatste kans voor Potok. Helaas, hij benut hem niet.

Mijn Naam is Asjer Lev is niet meer dan een recht toe, recht aan verhaal. De joodse cultuur die beschreven wordt is interessant, dat wel, maar de personages zijn van een nogal oppervlakkige psychologie. Mijn voornaamste kritiekpunt is echter de gort-, maar dan ook gortdroge schrijfstijl. Het is bijna knap om taal op zo'n saaie manier te gebruiken als Potok hier doet.

Het boek werkt uiteindelijk wel, omdat je onherroepelijk betrokken raakt in een verhaal met deze lengte. Vooral het slot was best boeiend. Met enige tegenzin daarom nog 3*.

avatar van Jord
4,5
eRCee schreef:
Dit boek was eigenlijk de laatste kans voor Potok. Helaas, hij benut hem niet.

Over welke kans heb jij het eigenlijk?

Ik heb het boek net uit en ik vind het briljant.

avatar van eRCee
3,0
Jord schreef:
Over welke kans heb jij het eigenlijk?

De laatste kans die ik hem geef. Ik heb nu drie boeken van hem gelezen en hij heeft me niet kunnen overtuigen.

5,0
ik heb hem laatst herlezen en was bang dat ik hem niet meer zo goed zou vinden. Het tegendeel was echter waar, ik heb alleen maar nog mooiere dingen ontdekt.

Mijn nummer 1

Gast
geplaatst: vandaag om 13:52 uur

geplaatst: vandaag om 13:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.