menu

The Undutchables: An Observation of the Netherlands. Its Culture and Its Inhabitants - Colin White en Laurie Boucke (1996)

Alternatieve titel: The Undutchables: Leven in Holland

mijn stem
2,69 (13)
13 stemmen

Engels
Humoristisch

256 pagina's
Eerste druk: White Boucke, Montrose (Verenigd Koninkrijk)

'I fuck dogs', zei ooit een Nederlandse hondenfokster. Over dit soort (en ergere) misverstanden tussen Nederlanders en buitenlanders gaat The Undutchables. Want ondanks hun lange verblijf tussen ons dierbare klompenvolk zijn de auteurs, een Engelse en een Amerikaanse halfimmigrant, nog steeds niet over hun verbazing heen. Zij onderwierpen Nederland en de Nederlanders aan een analyse.

zoeken in:
3,0
Volgens mij is dit niet echt verhalend

Wel leuk verder hoor, maar het is eigenlijk een soort humoristisch Nederland voor dummies boek.

tnf
Grensgevalletje. Die zal je altijd houden. Maar ach, het team heeft het gewoon toegelaten (ondanks de véééle regels die daarvoor gelden), dus het zal wel o.k. zijn.

Het is een submit van mezelf, en zelf zag ik het gewoon als een gok. Ik wist bij het invoeren al dat de kans groot zou zijn dat het de site niet zou halen (al is dat uiteindelijk gelukkig wel gebeurd).

Zelf heb ik er in ieder geval veel lol aan beleefd. Als een vorm van zelfspot.

Dustyfan
Zie hier: een illustratie van mijn stelling dat het criterium 'verhalend' niet werkt. Om dat te kunnen beoordelen moet je als toevoegcrewlid zo'n boek dus eerst gelezen hebben, of op z'n minst ingezien hebben.

Zie dit nu niet als een excuus om de Winkler Prins te gaan toevoegen. Wel zullen we ermee moeten leven dat er altijd grensgevallen zullen zijn en dat rechtlijnige criteria niet altijd een optie zijn.

3,0
Persoonlijk vind ik dit dus way over de grens. Tenzij we alle dummie-boeken gaan toevoegen?

(er zit geen verhaal in, het meeste wat je er van kunt zeggen is dat er anekdotes in staan)

avatar van FisherKing
Ja, dit neigt ernstig naar reisboekenlectuur. Eens met aegron.

3,0
Nothing is more interesting than to see yourself through the eyes of an interested outsider... A very revealing treatise about us has been published, self-categorized by the publisher as "non-fiction/humour" - "The UnDutchables: an observation of The Netherlands, its culture and its inhabitants", by Colin White & Laurie Boucke, two Americans (I think) who together lived with us in the swamp for 22 years. This book in a very exact yet funny way discloses all the secrets about us that we really would have preferred to keep to ourselves. In other words, they hang out the dirty linen.


bron

non-fiction, dus niet toestaan lijkt me?

1,0
15 jaar geleden was het leuk inderdaad

avatar van Cucuio
1,0
"Een vrolijke lachspiegel" staat er op de kaft. Ik vond het meer chagrijnig gekanker. De typisch Nederlandse "gebruiken" worden zeker niet objectief bekeken (niks mis mee, op zich), maar zeer subjectief en vanuit een oogpunt, dat alles wat er gebeurt raar is. De schrijvers lijken zich te ergeren aan dingen als een appel schillen met een zo lang mogelijke schil, een papiertje in het toilet leggen alvorens te gaan poepen, etc... ipv het slechts te constateren en ons idd. die VROLIJKE lachspiegel voor te houden. Ook vrij generaliserend overigens, want in sommige dingen kon ik mij noch iemand uit mijn omgeving ontdekken. Hoort natuurlijk bij zo'n boek, maar wat in Amsterdam gebeurt, hoeft in Nijmegen nog niet zo te zijn en vice versa.

avatar van mjk87
1,0
In de Nederlandse taal? Zou zweren deze in het Engels te hebben gelezen. Is weer eens wat anders, vertaling uit je eigen taal.

Dan maar mijn mening erover. Het is altijd leuk over je eigen gebruiken en gewoonten te lezen. Dat kan ook heel goed op de reiswiki of de Lonely Planet. Vaak informatief, soms verrassend. In dit werk is dat er ook, maar te vaak veels te veel aangedikt om maar humoristisch te worden. Humor in dit soort boeken moet zitten in de situaties die op zichzelf al grappig zijn (zoals 'I fuck dogs' of "I always get my sin too' , en dan af en toe wat aangedikt. Niet zoals dit prulwerk. Soms zelfs tegen het discrimenrende aan wordt de Nederlander afgemaakt (niet in de maling genomen zoals het zou horen), waardoor je je eerder door de bladzijden heen worstelt dan dat je je vermaakt. Zeker niet als Nederlander, waarbij ik me al te vaak afvraag: ow, is dat normaal bij ons? Ik twijfel overigens niet over de goede bedoelingen van beide schrijvers, dat ze ons belachelijk willen maken. Ze kunnen het simpelweg niet verwoorden en dikken alles te veel aan. En dat maakt dit boekje tot een stuk vod. Helaas.

Misschien voor de buitenlander leuker, voor mijn mede landgenoot raad ik toch die Lonely Planet aan.

4,0
Ik was een paar weken geleden op Wikipedia op zoek naar de oorsprong van het huidige Nederlands dat wij nu spreken, toen ik een link naar The Undutchables tegenkwam.
Ik heb familie in Canada (die daar naartoe geëmigreerd zijn in 1953) en ik kan me onze (on)hebbelijkheden en manieren vanuit hun oogpunt heel goed voorstellen: de uitstappers uit trein, tram of bus in de weg staan, de overgordijnen die we ooit allemaal hadden tóch niet dichtdoen (mijn ouders hadden zelfs nep-overgordijnen; een reep stof aan beide kanten van het raam), de fietsen aan een haak op de trap, kortom: alle Nederlandse rariteiten, die wij zelf heel gewoon vinden, worden in dit boek aan de kaak gesteld en opgeblazen. Ik ben blijkbaar de enige die dit boek 4 sterren waard vindt.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:33 uur

geplaatst: vandaag om 06:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.