menu

Xpertise, of De Experts en het Rode Lampje - Sybren Polet (1978)

Alternatieve titel: Dader Gezocht. Play In

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Psychologisch

512 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Lokien Perdok, de hoofdfiguur in de Lokienreeks die alle gestalten kan aannemen die hem van pas komen, is in deze roman onder meer een privédetective met een merkwaardige opdracht. Hij moet een dader opsporen voor een misdrijf dat nog begaan moet worden. Nog vreemder is dat de opdrachtgever de dader zelf is. Naast deze twee figuren speelt de stad als zelfstandige derde-persoon een rol, waarin onder andere een geluidgluurder optreedt met zijn apparaat.

zoeken in:
3,0
Dit boek verscheen in 2006 in een geheel herziene uitgave. Zo herzien dat zelfs de titel werd veranderd, in Dader Gezocht. Play In.

3,0
Voor mij een wat tegenvallend deel uit de Lokien-reeks. Komt met name omdat 'het verhaal' niet echt aansloeg; het was me deze keer wat te fragmentarisch, zonder dat het echt bijdroeg aan de roman als geheel. Natuurlijk zaten er weer talloze bizarre vondsten in, speelt Polet heel vaardig met taal en zijn sommige personages heel boeiend, maar dat kon er niet voor zorgen dat dit boek even verslavend is als de meeste andere delen uit de Lokien-reeks.

Opvallend is dat er - net als in misschien wel iedere roman die ik tot nu toe van Polet heb gelezen - weer een plekje is ingeruimd voor honden. Polet lijkt er een sport van te maken om het gedrag van honden op een komische maar ook intellectueel verantwoorde manier te duiden en te vergelijken met dat van mensen. In deze roman: "Voor de gransgroene deur van het middelste huis in Zijpe zit een reusachtige hond te blaffen, met een oordeel en een vervoering alsof de deur erdoor open zou gaan als een poort van Jericho, en soms ging de deur ook open!" (Hoewel ik bij Jericho toch eerder moet denken aan een omvallende muur dan aan een poort die zich opent.)

Nog bizarder is het verhaal van een vrouw die zich bij afwezigheid van haar man als een hond gedroeg (naakt rondkruipen en blaffen).

Gast
geplaatst: vandaag om 13:26 uur

geplaatst: vandaag om 13:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.