menu

Älter Werden - Silvia Bovenschen (2006)

Alternatieve titel: Ouder Worden

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Duits
Verhalenbundel
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

154 pagina's
Eerste druk: S. Fischer, Frankfurt am Main (Duitsland)

Oud worden we allemaal, van het begin af aan, en er bestaat geen enkel uitzicht op terugkeer. Zolang we nog kinderen zijn willen we juist zo graag ouder worden. Maar als we eenmaal volwassen zijn overkomt het ons haast ongemerkt. De jaren verstrijken, en ten slotte bereiken we de leeftijd van reflectie op de jaren toen de toekomst nog voor ons lag. Ineens gaan we de overlijdensberichten met grote aandacht volgen, denken we veel te enthousiast terug aan de eigen jeugd, zuchten we verdacht vaak: `Ach, in mijn tijd.' We worden ongeduldig omdat we letterlijk geen tijd meer te verliezen hebben. Silvia Bovenschens verhalende herinneringen en scherpe observaties bieden een handreiking voor allen die met de problematiek van de ouderdom kampen.

zoeken in:
avatar van gert_r
4,5
In eerste instantie wilde Silvia Bovenschen een algemeen essay schrijven over ouder worden, maar daar kwam ze niet ver mee.
Uiteindelijk bleek ze het ouder worden alleen maar te kunnen beschrijven middels notities over haar eigen leven.
Het boek verscheen in het jaar dat ze 60 werd, een leeftijd waarvan ze nooit gedacht dat ze die zou kunnen bereiken, want al tijdens haar studietijd kreeg ze te horen dat ze MS had.
Toch is het woord problematiek uit de plotomschrijving voor rekening van de Nederlandse uitgever, want Bovenschen schrijft juist eerder met een soort verbazing over zichzelf en het ouder worden.
Eén van de sterke punten van het boek is dat het nergens klef of sentimenteel wordt.
Het is ook geen zelfhulpboek voor MS-patiënten.
Wat is het wel? Een prachtig boek, waarin het hele leven voorbij komt: herinneringen, taal, lezen en literatuur, de universiteit en lesgeven, dieren, film, toneel en veel televisie, erotiek, humor, schaamte en gedrag in het algemeen, roken, het ziekenhuis, de scootmobiel en de (Duitse) geschiedenis.
Dit alles beschreven op een manier die van veel wijsheid getuigt.
En last but not least : het gaat over familie en heel veel vrienden en vriendinnen (het boek is opgedragen aan haar vrienden).

Rüdiger Safranski verwoordt het heel mooi op het buikbandje:

Er is nauwelijks een boek dat zo indringend en tegelijk beheerst ingaat op het ouder worden, op de bezwaren die het met zich meebrengt en de kansen die het biedt.
Een literair kunstwerk en een levenshulp.


Een aanrader voor alle leeftijden!

Gast
geplaatst: vandaag om 06:43 uur

geplaatst: vandaag om 06:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.