menu

The Mayor of Casterbridge - Thomas Hardy (1886)

Alternatieve titels: De Burgemeester van Casterbridge | Leven en Dood van de Burgemeester van Casterbridge: Een Verhaal over een Man met Karakter | Life and Death of the Mayor of Casterbridge: A Story of a Man of Character

mijn stem
3,95 (11)
11 stemmen

Engels
Historisch

400 pagina's
Eerste druk: The Graphic (periodiek), Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een plattelandsbraderie verkoopt arbeider Michael Henchard zijn vrouw Susan en baby Elizabeth Jane in een dronken bui, omdat hij denkt beter af te zijn zonder hen. Ze worden gekocht door zeevaarder Newson. Na zich zijn daad te realiseren zweert Henchard nooit meer een druppel aan te raken. Jaren later is hij de rijke gerespecteerde burgermeester van Casterbridge. Plots verschijnen zijn vrouw en dochter in het stadje.

zoeken in:
dutch2
Wie denkt dat soap een 20e eeuwse uitvinding is, moet dit boek maar eens lezen. De ene na de andere malle plotwending komt voorbij, tot het moment komt dat je roman en hoofdpersonen niet meer serieus kunt nemen. Jammer, want de roman is wel erg goed geschreven en kent een prachtige opening.

sxesven
3* gemiddelde? Erg, erg laag - en bovendien onverdiend. De vergelijking met soaps vind ik eerlijk gezegd een beetje krom, want om de plot van Hardy's geniale werk tot een serie malle plotwendingen reduceren mag licht blasfemisch genoemd worden. Dat je de gemiddelde Dickens als zodanig typeert lijkt me nog redelijk (met de aantekening dat ik Dickens persoonlijk geweldig vind), bij Hardy is er toch wel iets meer aan de hand. Thematisch sterk en, geheel onverrassend, zeer sterk geschreven. 4,5*

dutch2
sxesven schreef:
De vergelijking met soaps vind ik eerlijk gezegd een beetje krom, want om de plot van Hardy's geniale werk tot een serie malle plotwendingen reduceren mag licht blasfemisch genoemd worden.


Nou, daar zijn we het dus niet met elkaar eens. Het enige meesterlijke zit wat mij betreft in de taal en zeker niet in de plot. En wat Dickens betreft, de plots van Dickens zijn inderdaad soms wat over the top maar vergeleken bij deze plotmatige kermisattractie zijn de verhalen van Dickens toonbeelden van soberheid. Dit is echt een van de weinige boeken waarbij ik hardop heb moeten lachen om al die bizarre verhaalwendingen. Alleen de zwangere halfzus ontbrak er nog aan.

sxesven
Ligt er ook een beetje aan welke Dickens je erbij pakt natuurlijk, maar hoewel zijn plots inderdaad wel sober zijn hebben ze toch vrijwel altijd een hoge soapwaarde. Weeskinderen, familie-reunies, geheimen die met de laatste zucht van een zwerver die eigenlijk de vader van het vriendinnetje van de zoon van de burgemeester blijkt te zijn sterven maar miraculeus toch nog aan de oppervlakte komen - Dickens kan er wat van, maar ik vind het heerlijk. Misschien heb ik daarom ook wel wat met deze van Hardy, maar ik vind persoonlijk dat juist Hardy de dingen wat soberder aanpakt. Natuurlijk is het drama wat de klok slaat, maar Hardy kiest nu niet echt voor de meest voor de hand liggende weg. Henchard is een geteisterde protagonist; enerzijds licht heroïsch en sympathiek, anderzijds een veel te trotse kwast van een vent ('A Man of Character' - Hardy zegt het zelf nog het beste). Prachtig hoe Hardy dan Henchard de put der vernieling inschrijft, maar hem er niet meer laat uitklimmen. Een beetje tear-jerkerig - zeg RTL4 Woensdagavondfilm - maar Hardy doet het met verve.

5,0
Misschien wel het beste 19e eeuwse Engelse boek dat ik ooit gelezen heb. Misschien wel het beste Engelse boek dat ik ooit gelezen heb. Misschien wel het beste boek dat ik ooit gelezen heb.

avatar van Juud
5,0
Interessant om bovenstaande discussie te lezen. Aan de ene kant begrijp ik dat sommige mensen de vergelijking met soaps maken, maar daarbij moet ik ook zeggen dat ik dit vreselijk onterecht vind.

Bij soaps zoeken ze naar bizarre plotwendingen om het nog enigszins interessant te houden, aangezien alles in de weet-ik-veel-hoeveel jaar al voorbij is gekomen en ze met iets nieuws moeten komen om de kijker tevreden te houden. Dat dit magnifieke werk van een meesterlijke schrijver als Hardy nou toevallig een paar van de gebruikelijke plotwendingen bevat, wil niet zeggen dat het een soap in boekvorm is. Het doet verder ook niets af aan de kwaliteit.

Soaps zijn er op belust met iets schokkends te komen voor de kijker, ongeacht het feit of dit geloofwaardig is of niet; Hardy heeft dramatische gebeurtenissen verheven tot kunstvorm en ze op zo'n manier beschreven dat je er echt over na gaat denken. Dat is een groot verschil, als je het mij vraagt.

Nu moet ik er ook bij zeggen dat ik een groot liefhebber ben van soaps en RTL4 Woensdagavondfilms, maar Hardy's werk staat hier geheel los van. Behalve de dramatische gebeurtenissen zelf, hebben dit boek en Hardy's andere werk daar niets mee te maken. Hardy's werk biedt de lezer nieuwe inzichten en genoeg stof om over na te denken. Zijn boeken zijn meer dan gebeurtenissen alleen. Wat mij betreft dus een erg kromme vergelijking...

Gast
geplaatst: vandaag om 23:40 uur

geplaatst: vandaag om 23:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.