menu

Kråkflickan - Jerker Eriksson en Håkan Axlander Sundquist (2010)

Alternatieve titel: Het Kraaienmeisje

mijn stem
3,30 (5)
5 stemmen

Zweeds
Thriller

368 pagina's
Eerste druk: Ordupplaget, Stockholm (Zweden)

Midden in de nacht wordt in het besneeuwde struikgewas vlak bij een metrostation in Oslo het lichaam van een jongen gevonden. Het is volledig uitgedroogd en lijkt wel gemummificeerd. Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg wordt op de zaak gezet, maar tast in het duister. Wanneer er nog meer lichamen gevonden worden gaat het van kwaad tot erger. Psychotherapeut Sofia Zetterlund raakt ondertussen gefascineerd door een van haar patiënten: Victoria Bergman, een vrouw die door mishandeling en misbruik in haar kindertijd ernstig beschadigd is. Dan wordt het lichaam gevonden van een jongen die onder behandeling is van Zetterlund. Kihlberg en Zetterlund werken samen verder aan de zaak en er ontstaat een vriendschap tussen de twee vrouwen. Alle sporen wijzen naar Victoria Bergman, maar die lijkt spoorloos verdwenen…

zoeken in:
avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Over de auteurs wordt op de achterflap vermeld dat ze een bewogen leven hadden met vele beroepen, hobby's en interesses, zoals kunst, muziek en literatuur voordat ze zich samen aan Het Kraaienmeisje waagden.
Dat laatste woord klopt m.i.; je moet maar durven, een thriller schrijven waarin het pad van aardig wat personages elkaar kruisen en ook gruwelijke moorden, pedofilie en oorlogstrauma's van kindsoldaten, psychiatrische aandoeningen als meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS) en dissociatieve identiteisstoornissen (DIS) lopen door elkaar heen en zijn met elkaar verbonden. Daarbij hebben de psychotherapeute Zetterlund en hoofdinspecteur Kihlberg overeenkomstige levens qua werkdruk. Dader/slachtoffer liggen in dit boek dicht bij elkaar. De afstand/nabijheid tussen therapeut en patiënt eveneens.
Het is alsof ik als lezer over een dun koord loop, het gevaar dat een lezer de draad kwijt raakt of een denkbeeldig ravijn instort is aanwezig.
Het goede nieuws is dat de auteurs trefzeker me door deze wir/war heen leiden, ik raak niet de weg kwijt.
Het minder goede nieuws is dat ik echt misselijk word van bepaalde passages, naar mate ik als lezer verder in het hoofd van daders/slachtoffers raak worden bijvoorbeeld martelingen en de ervaringen erbij expliciet beschreven.
Hiernaast had ik vrij snel in de gaten dat er iets niet klopte met name als de therapeute wel heel erg vaak midden in de nacht naar gespreksopnames met een patiënte luistert, bijna obsessief. Aanvankelijk las ik alleen tenenkrommend wat de therapeute zoal doet. Toen bleek dat de therapeute haar patiënt eigen medicatie paroxetine had gegeven wist ik genoeg, deze therapeute was goed ziek. Ook zij is zwaar getraumatiseerd Het was geen grote verrassing dat de therapeute MPS/DIS heeft en zij zelf haar patiënte Victoria Bergman en moordenaar is . Het verhaal heeft een open einde.
Waarschijnlijk omdat Het Kraaienmeisje het eerste deel is van de trilogie Victoria Bergmans zwakheid.
Enerzijds ben ik nieuwsgierig hoe de auteurs nog twee boeken over Victoria Bergman vol denken te schrijven.
Aan de andere kant zit ik niet te wachten op meer van dit. Daar was het te misselijkmakend voor ...

Gast
geplaatst: vandaag om 13:58 uur

geplaatst: vandaag om 13:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.