menu

The End: Hitler's Germany 1944-45 - Ian Kershaw (2011)

Alternatieve titel: Tot de Laatste Man: Hitlers Duitsland 1944-45

mijn stem
3,75 (8)
8 stemmen

Engels
Historisch

608 pagina's
Eerste druk: Allen Lane, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Terwijl de rampzalige nederlaag begin 1945 zich in alle hevigheid aandiende, werd er door de Duitsers gezegd dat ze liever kozen voor een einde vol leed, dan leed zonder einde. Het einde vol leed vond dan ook op grote schaal plaats, zoals nog nooit eerder in de geschiedenis is voorgekomen. Enkele bloedstollende cijfers van de laatste maanden zijn de half miljoen burgerslachtoffers en de 350.000 slachtoffers per maand bij alleen al de Wehrmacht. Veel van dit alles had voorkomen kunnen worden als Duitsland had willen buigen voor de geallieerde voorwaarden. Waarom vocht het Duitse volk, tegen beter weten in, door tot het bittere einde? Ian Kershaw stelt in zijn boek 'Tot de laatste man' deze vraag centraal. Hij vertelt over de gebeurtenissen tussen juli 1944, vanaf de mislukte aanslag op Hitler, en de geallieerde overwinning in mei 1945. De focus ligt bij de Duitse bevolking, die het zwaar te verduren had met luchtaanvallen, op de vlucht moest voor het oprukkende Rode Leger en getuige was van de dodenmarsen van concentratiekampgevangenen.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,0
Mooi boek! Zoals al in de samenvatting hierboven staat, gaat het boek over de vraag waarom Duitsland de oorlog niet opgaf toen het wist dat een nederlaag onontkoombaar was. Kershaw is een veel te bekwaam historicus om in de val van een enkele oorzaak te trappen (De Duitsers vochten door omdat Hitler een idioot was. Of: omdat de Duitsers nou eenmaal altijd doorgaan tot de laatste minuut. Of: omdat ze nou eenmaal een oorlogszuchtig volkje zijn).

Nope, niets van dat al. Kershaw zoekt het in een combinatie van factoren, waarbij de structuur van het Duitse machtssysteem zo'n beetje de belangrijkste is. Daarnaast had het doorvechten van alles te maken met de angst voor de Russen, de steeds terugkerende hoop op een nieuw wonderwapen en de strenge straffen die stonden op desertie en ander subversief gedrag.

Het boek overtuigt volledig en is niet onaangenaam om te lezen. Toch twee minpuntjes. Kershaw herhaalt wel heeeeel veel. Zo lees je wel honderd keer dat de Duitsers bang waren voor de Russen, dat ze onder zware druk stonden van de autoriteiten, enz etc.

Maar het grootste minpunt gaat over een piepklein fenomeen: de komma. Kershaw had blijkbaar bij de Lidl een gezinsvoorraad aan komma's gekocht, want man man man, wat staan er veel van die krengen in dit boek. Is dat erg? Yup, want af en toe is het meer hordenlopen dan relaxt lezen. Voorbeeldjes:

There was initially some sense, therefore, that this, too, would prove to be a false alarm. (pag. 108).

However, if the war was lost, then, in contrast to 1914-18, Germany also, and with her the possibilities of existence for the individual, would be lost (pag 149).

Dit zijn niet eens de ergste voorbeelden. In wetenschappelijk werk is dat waarschijnlijk geen probleem, in populair wetenschappelijke lectuur zeker wel. Kortom, fijn boek, maar met de nodige zwakten.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:55 uur

geplaatst: vandaag om 20:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.