menu

Duivelsblauw - Jeanine Erades (2012)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

450 pagina's
Eerste druk: Zoetermeer, Mozaïek (Nederland)

Het is mei 1552. In het Zuid-Franse Toulouse probeert de jonge Sophie zich te ontworstelen aan de invloed van haar vader. Sophie ontdekt dat achter diens succesvolle handel in blauwe verfstof een wereld van fraude en omkoping schuilgaat. Ze lijkt niet meer dan een stuk op vaders machtige schaakbord. Als ze in opstand komt tegen haar dreigende uithuwelijking wordt ze zelf het hardst getroffen. Intussen lopen de spanningen tussen katholieken en protestanten steeds verder op. De gevolgen voor de handel zijn dramatisch. Zal het duivelsblauw vader en dochter voor altijd uiteen drijven? Of zullen ze in het heetst van de strijd het goede van het kwade weten te onderscheiden?

zoeken in:
avatar van Tiany
5,0
Zeer mooi, middeleeuws, verhaal. Het is boeiend vanaf de eerste pagina. Daarbovenop is het ook nog leerzaam. Ik heb hier zeer van genoten.

avatar van Tiany
5,0
geplaatst:
Ik heb dit boek reeds gelezen tijdens de Corona periode, maar door omstandigheden toen eigenlijk te vluchtig gelezen.
Nu heb ik er alle tijd voor genomen en het verhaal heeft me nog meer gepakt.
De start is sowieso ruw, en neemt je mee in het leven van een gezin met een dominante vader, onderdanige moeder en twee kinderen….Thierry, hun oudste en zwaar gehandicapt zoon waar de vader niets van moet weten, en waar hij zich voor schaamt, dus wordt Thierry opgesloten in een soort kerker. De jongste zoon Armand is een egoïstische gevoelloze persoon die enkel aan zichzelf denkt, en er is dochter Sophie, een slim en gevoelig meisje, die zich de zorgen om Thierry zeer aantrekt, zij is de enige die hem genegenheid geeft.
In dit verhaal draait veel rond de pastel verwerking, waar ook Sophie interesse voor heeft, maar in die tijd mocht een meisje/vrouw niet slim zijn of ze riskeerde haar leven.
Als ze gruwelt van de huwelijkskandidaat die haar vader voor haar op het oog heeft bedenkt ze een plan zodat ze aan dit huwelijk kan ontsnappen, helaas heeft haar plan grotere gevolgen en wordt Sophie door haar vader naar een klooster gestuurd.
Ik vind het verhaal het meest boeiend en interessant vanaf de periode dat Sophie in het klooster terecht komt.
Ook de periode na het klooster is leerzaam maar vaak wreed.
De godsdienstoorlog tussen de katholieken en de protestanten, vreselijk.
Ik ben katholiek opgevoed, en zal altijd geloven in God, Jezus en hopelijk dat er iets moois is hierna,,,,,maar ik heb al langer vraagtekens en bedenkingen bij de kerk, de Paus en alles wat er bijhoort. Ik noem het misbruikers van het geloof.
Gelukkig gaat het boek ook over liefde en genegenheid.
Het is een prachtig verhaal….5* waard.

avatar van Abubakari
geplaatst:
Thierry, hun oudste en zwaar gehandicapte zoon waar de vader niets van moet weten, en waar hij zich voor schaamt, dus wordt Thierry opgesloten in een soort kerker.

Moet opeens aan iemand denken die ook Thierry heet.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:23 uur

geplaatst: vandaag om 23:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.