menu

Ragnarok: The End of the Gods - A.S. Byatt (2011)

Alternatieve titel: Ragnarök

mijn stem
2,75 (4)
4 stemmen

Engels
Autobiografisch / Fantasy

240 pagina's
Eerste druk: Canongate Books, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

Een klein meisje verhuist tijdens de Tweede Wereldoorlog van Sheffield naar het platteland om aan het oorlogsgevaar te ontvluchten, terwijl haar vader als piloot de Duitsers bevecht. Van haar moeder krijgt ze het boek 'Asgard en de goden' dat ze leest en herleest, en waarin ze de realiteit kan ontvluchten. De verhalen over Odin, Loki, Baldur, Midgard en Yggdrassil doen haar dromen over andere werelden, andere oorden, met goden, reuzen en dieren. Maar het boek doet haar ook nadenken over de wereld en hoe alles in elkaar zit en met elkaar is verweven.

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Ragnarök is een fascinerende mengvorm van autobiografie en mythologie. De mythen en sagen rondom de Noorse goden worden herverteld door een naamloos klein meisje, 'het tengere kind', dat de schrijfster zelf is. De mythen van de noordse godenwereld worden op een compacte doch soepele en lyrische wijze verteld, de stijl is zonder meer helder. En dan is daar steeds het kind dat door het boek heen nadenkt over de verhalen, er een bepaalde waarde aan hecht en haar kijk op de wereld om haar heen doet veranderen. [/quote]Naarmate het slot nadert wordt het verhaal best wel grimmig want de wereld gaat haar ondergang tegemoet en er valt niets aan te doen, hoewel de goden wel vechten zijn ze uiteindelijk machteloos; de ondergang is definitief want er komt geen verlosser om de boel te redden. In het nawoord benadrukt Byatt nog eens de parallel die ze ziet tussen de ondergang van de goden en de manier waarop de mensheid nu met de planeet omspringt en ze is daar niet optimistisch over. [quote]

avatar van Donkerwoud
2,5
Met het laatste hoofdstuk is er een literatuurwetenschappelijke uitleg nodig om de incoherente stroom aan associaties en fragmenten mee te duiden. Het is nooit haar bedoeling geweest om psychologische diepgang aan te brengen in de mythische figuren of in het centrale personage van The Thin girl. Niet zozeer een manco in haar schrijven, maar een stilistische keuze om iets te zeggen over de aard en het doorleven van mythes. Niet mijn soort werk. Teveel rationeel puzzelen in plaats van personages en gebeurtenissen introduceren met een affectieve werking op de lezer.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:13 uur

geplaatst: vandaag om 15:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.