menu

De Terugkeer - Fleur Bourgonje (1986)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

64 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Een vrouw keert na een verblijf van een halfjaar per trein uit Parijs terug naar Amsterdam. Herinneringen aan het verleden wisselen zich tijdens de reis af met toekomstverwachtingen. Naarmate ze dichter bij huis komt verlies ze meer en meer de greep op haar gevoelens en fantasieën. Haar terugkeer valt in haar beleving samen met de terugkeer van haar doodgewaande vader uit Buchenwald. Hij werd niet meer verwacht, hij vond zijn plaats ingenomen door een ander.. .

zoeken in:
avatar van slowgaze
2,5
Nadat ik vandaag John Fantes My Dog Stupid (fantastische novelle, jammer van het wat slappe, sentimentele einde, van die Amerikaanse kitsch) heb gelezen en weer eens lang(er) verhalend proza met groot plezier en interesse heb gelezen, heb ik in m'n grote Meulenhoff-Zomerboek dat ik ooit bij de kringloopwinkel kocht ook deze korte novelle van Fleur Bourgonje gelezen. Was ik wel benieuwd naar omdat ik weet dat ze ook een aantal gedichtenbundels heeft gepubliceerd, vandaar. Afijn, m'n enthousiasme voor Fante ontbreekt hier zeker. Dit soort werkjes ontnemen mij dat enthousiasme eigenlijk ook: zwakke stijl die al nauwelijks beeldend is, maar als er al beelden opgeroepen worden voegen die weinig toe, close-ups (vakantie betekent films kijken als een malle en ik merk dat dat zo zo’n invloed heeft op mijn referentiekader en denkwijze) van oninteressante details die nauwelijks wat toevoegen of zeggen, veel valse dramatiek door maar woorden als Liefde en Drama te gebruiken, de voorgeschiedenis van personages gaan behandelen, etcetera. Het vervelendst is nog wel die vervelende stream-of-consciousness waar ik-vertellers zich tegenwoordig vaak van lijken te bedienen. Dat deed Fante tenminste niet, die liet z’n hoofdpersonage niet zoveel nadenken, die toonde, die vertelde niet zo verrekte veel. En dan nog die interessante exploraties van onderwerpen als het huwelijk, liefde, het verschil tussen het huwelijk en liefde, zulke dingen; ze zijn weinig verheffend en van het niveau ‘dat zie ik bij schrijfwedstrijden ook vaak, maar die verhalen worden niet uitgegeven en dit wel’. Jammer is dat.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:35 uur

geplaatst: vandaag om 10:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.