menu

Creepers - David Morrell (2005)

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Thriller

384 pagina's
Eerste druk: Vanguard Press, New York (Verenigde Staten)

Op een kille oktoberavond komen vijf mensen bijeen in een vervallen motel aan de kust van Jersey en beginnen voorbereidingen te treffen om in te breken in het Paragon Hotel. Het hotel werd gebouwd door een teruggetrokken miljonair. Het magnifieke gebouw dat een voorloper was van de Art Deco-architectuur, is nu dicht gespijkerd en klaar voor de sloop. De vijf mensen zijn "creepers", een platte term voor stadsarcheologen met een passie voor verlaten gebouwen en hun stervende geheimen. Deze avond krijgen ze gezelschap van een journalist die hen wil profileren, anoniem natuurlijk, want het betreft een illegale activiteit., voor artikel in de New York Times. Balenger, de breedgeschouderde reporter met het zandkleurige haar en een aura van mysterie om hem heen, is echter niet alleen op zoek naar een verhaal. Nadat de groep de van ratten bezeten tunnel die naar het hotel leidt zijn binnen gegaan, wordt duidelijk dat hij veel meer krijgt dan hij op gehoopt had. Gevaar, verschrikking en de dood wachten op de creepers op een plek die verwoest is door tijd en bezwangerd is door het kwaad.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,5
Dit bevalt me al gelijk een stuk beter.

avatar van PeterW
4,5
Dit ging als een speer. Mogen er meer zo volgen. Vlot geschreven, maar met oog voor detail zodat je niks mist, maar met de nodige vaart. Korte hoofdstukken vind ik ook altijd wel prettig, en een zeer spannend verhaal, dat soms doodeng is.
Vijf mensen gaan een oud, verlaten hotel onderzoeken om historische en architectonische details vast te leggen voordat het tegen de vlakte gaat. Hiervoor breken ze 's nachts in bewapend met zaklampen, fotocamera's en andere benodigdheden. Enkele leden van de groep hebben echter hun eigen agenda, en in tegenstelling tot ze denken, zijn ze niet alleen. Ze worden gegijzeld door drie rovers die uit zijn op goud dat zich nog in het hotel moet bevinden. Maar al gauw blijkt dat ook zijn niet alleen zijn. Er blijkt nog een duisterder en veel gevaarlijker figuur in het hotel te zijn.

avatar van DMF
4,0
DMF
geplaatst:
Creepers stond al een tijdje op mijn lijstje. Een fysiek exemplaar op de kop tikken, bleek echter nog niet zo makkelijk. Gelukkig lukte dat onlangs toch en kon ik beginnen aan mijn eerste boek van David Morrell. Naast bovenstaande (terechte) enthousiaste reactie van PeterW las ik online nog veel meer laaiende reacties. Dan is het altijd maar te hopen dat de verwachtingen waargemaakt worden.

Dat gebeurde gelukkig. Vooral in de eerste helft van het verhaal valt de suspense in kilo's van de pagina's af te scheppen. Het oude Paragon Hotel is een karakter op zich en de perfecte locatie voor dit verhaal. Leuk ook dat Morrell behoorlijk veel details geeft over urban exploring. Grappig dat dat niet alleen is op basis van research, want in het nawoord geeft de auteur zelf aan in het verleden ook een urban explorer geweest te zijn. De voorbereidingen, het inbreken en het verkennen van het hotel voelen dan ook behoorlijk geloofwaardig aan. Uiteraard verloopt niet alles op rolletjes, want een paar bijzondere ontdekkingen laten het spanningsniveau naar grote hoogtes stijgen.

Het tweede deel van het verhaal is wat meer gericht op actie, maar gelukkig vervalt het niet in een Rambo-achtig scenario. Dat had toch zomaar gekund, aangezien Morrell de geestelijk vader van Rambo is. Nooit geweten.
Morrell kiest voor enorm plotgedreven verhaal waardoor de karakters niet echt uitgediept worden. Een aantal gebeurtenissen had vast nog meer impact gehad als ik wat meer binding met de karakters zou hebben. Neemt niet weg dat Creepers zeker een aanrader is als je op zoek bent naar een portie spanning en mysterie.

* * * *

Gast
geplaatst: vandaag om 13:49 uur

geplaatst: vandaag om 13:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.