menu

Het Boek Ont - Anton Valens (2012)

mijn stem
3,75 (8)
8 stemmen

Nederlands
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: Augustus, Amsterdam (Nederland)

Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de rit te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten. De ambities van de leden van Man&Post strekken echter verder dan het saneren van hun administratie: de Limburger Jean-Luc wil van de wietplantage in zijn woonkamer af, de psychiatrisch verpleegkundige Sylvio probeert als vj naam te maken in het Groninger uitgaanscircuit en de voorman Ebel Formsma staat op de bres voor de ondergrondse toiletten op de Grote Markt. Wanneer de flamboyante en bemiddelde organisatieadviseur Meckering uit Nieuw-Buinen zich bij de groep meldt, wordt Isebrand uit zijn inertie getild. Meckering, met zijn fenomenaal onnavolgbare redeneerkunst, neemt hem mee op een lange reis naar de oorsprong van het voorvoegsel 'ont'.

zoeken in:
avatar van Abubakari
5,0
Zaterdag ging ik patat bakken en zou ik de bij de Groninger Gezinsbode gevoegde krant met door medewerkers van boekhandel van der Velde getipte boeken als onderzetter voor de frituurpan gebruiken toen mijn oog op een recensie viel.

Een lovende recensie die mij deed besluiten het boek aan te schaffen. Toeval bestaat ook hier weer niet, op Marktplaats stond 1 exemplaar, voor slechts 9 euro. (Bij de biep waren alweer 23 wachtenden voor mij qua reserveringen). En dat ene exemplaar was af te halen in Groningen (waar het boek zich trouwens ook afspeelt), dus ook geen verzendkosten. De onzichtbare kracht had mij en dit boek bij elkaar gebracht, want hoe vaak lees ik de krant nog die ik als onderzetter voor de frituurpan gebruik (regelmatig, maar dat terzijde) en hoe vaak gebeurt het dat het enige exemplaar op 10 minuten fietsen van mijn huis op mij ligt te wachten…
De belevenissen van Isebrand Schut. Een met zichzelf verlegen onzekere dertiger die een praatgroepje is gestart “Man & Post” genaamd. Voor mannen die moeite hebben de post te openen en daarom elkaars post op groepsbijeenkomsten te openen en aan elkaar voor te lezen. Deze sessies komen ook voorbij in het boek en ‘hilarisch’ is een understatement.


De belevenissen van Isebrand zijn vervlecht met de andere leden van ‘Man & Post, een verpleegkundige die in het ORKZ is gaan wonen en droomt van een loopbaan als Veejay, een Limburger die tegen zijn wil een wietplantage in zijn woonkamer in de Hyacinthstraat heeft, maar vooral Cornelis Meckering en Ebel Formsma. Cor is een vijftiger die in de consultancy zit en in opties handelt. En een ex van Isebrands moeder. En vooral een wonderlijk figuur. Zo ontkent hij het bestaan van de Martini toren. “hij staat er weliswaar, maar dat kan helemaal niet” Om vervolgens piekfijn uit te leggen waarom niet. Geen speld tussen te krijgen trouwens.

Maar het kan qua “wonderlijk figuur” nog vele malen wonderlijker. Dat blijkt als Ebel Formsma ten tonele verschijnt als Isebrand in ‘de metro’ gaat werken. De ondergrondse publieke toiletten op de Grote Markt. Ebel is een voorvechter van een Onafhankelijk Groningen. Een zeer fanatiek voorvechter.


Het boek heeft een prettig hoog tempo en leest zeer vlot weg. Want eigenlijk gebeurt er in het kleine universum van Isebrand en zijn weirde vrienden van alles.
Het boek speelt zich dus af in de stad Groningen, een herkenbare omgeving voor mij als stadjer en dat gaf het boek nog een extra dimensie.


Als Isebrand in het laatste kwart van het boek ook nog volledig in de ban raakt van Vieze Punker GG Allin is het feest wat mij betreft compleet. Erg jammer dat het boek uit is, ik vond het namelijk een geweldig boek!

avatar van liv2
Al een paar keer willen meenemen in de Bib maar niet gedaan, om een of andere duistere reden.
De volgende keer zal dat anders zijn, gaat op de lijst

avatar van Abubakari
5,0
Hier een link naar de recensie die mij deed besluiten het boek te gaan lezen:

Recensie: Anton Valens – Het boek Ont | Tzum literair weblog

avatar van Donkerwoud
Klinkt interessant. Ga het zeker eens proberen.

avatar van Arjen
3,0
Tot dusver had Isebrand met enig kunst- en vliegwerk zijn eigen gevoelens op net hanteerbare afstand weten te houden, maar nu vloog het bloed naar zijn slapen. Dit gratuite georeer hing hem plotseling mijlenver de keel uit. Waar zag Meckering hem eigenlijk voor aan: een pleepot die alles wat erin gesmeten wordt klakkeloos slikt?


Onbegrijpelijk dat het ruim 300 bladzijden duurt voordat Isebrand dit eindelijk inziet. Het personage Cor Meckering, met zijn zogenaamde fenomenaal onnavolgbare redeneerkunst, hing mij al vrij snel de keel uit.

En dat is jammer want verder is dit een heel geestig boek, met veel vaart geschreven ook. Maar ik had liever meer gelezen over de belevenissen van bijvoorbeeld Sylvio, Jean-Luc of Ebel in plaats van over dat "gratuite georeer" van Meckering.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:47 uur

geplaatst: vandaag om 00:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.