menu

Miette - Pierre Bergounioux (1995)

Alternatieve titel: De Komst van de Tijd

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Frans
Streek/Familie / Historisch

166 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Roman over de levensloop van vier kinderen uit één boerengezin, allen geboren aan het begin van onze eeuw. Eeuwenlang was het leven van de boeren hetzelfde gebleven, maar in de loop van de 20e eeuw is door de Europese landbouwpolitiek deze hechte samenstelling ontwricht. Eigenlijk begon die ontwrichting al tijdens de Eerste Wereldoorlog, het moment waarop, 'de tijd vanuit de vlakte tegen de heuvels opkroop, zich door de rivierdalen perste en zich ook van de hoogvlakte meester maakte.' De verteller is een neef van Adrien, één van de vier kinderen, die 80 jaar later aan de hand van de verhalen van zijn oom probeert de geschiedenis van deze familie in de Limousin te doen herleven. Exemplarisch is de oudste zoon Baptiste, die als hij sterft honderden hectaren onvruchtbare grond zal hebben bebost, zodat de ontvolkte heuvels het volgende millennium onder een eeuwig groene mantel kunnen binnengaan.

zoeken in:
...stilte...
Een bijzonder mooie roman!

De verteller, een beeldhouwer (en duidelijk Pierre Bergounioux zelf die ook beeldhouwer is), woont in een boerderij en reconstrueert de geschiedenis van het gezin dat er gewoond heeft. Dit doet hij in een prachtig beeldende stijl doormiddel van foto's, verhalen en eigen waarnemingen. Iedere zin is een kunstwerkje op zich. Het is niet "zinnelijk" geschreven, geuren en geluiden zijn vrijwel afwezig. Het zijn beelden die in de tijd staan, de figuren lichten soms op en vervagen ook weer op momenten in hun leven.
De boeren leven al generaties lang met het wisselen van de seizoenen in een cyclische tijd. Aan deze levensstijl en de strijd met de elementen komt een einde met de komst van de lineaire tijd. De oudste zoon neemt afstand van de dingen en besluit de grond met een miljoen bomen te beplanten, zodat zijn gezin van de opbrengst kan leven en om de komende generaties een toekomst te geven.
Het vereist nogal veel geduld en aandacht om dit boek te lezen, maar toen ik eenmaal aan de stijl gewend was raakte ik er steeds meer van onder de indruk, want de manier waarop Bergounioux dit verhaal verteld is werkelijk schitterend!

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
...stilte..., Is dit een reactie op de Franse versie of de Nederlandse versie?

...stilte...
Ik heb de vertaling van Marianne Kaas gelezen. Het is in een mooi vormgegeven en gebonden uitvoering uitgeven bij Van Oorschot (evenals drie andere romans) en is voor een habbekrats te koop. Ik kocht De komst van de tijd samen met Dat waren wij voor twee euro de stuk op de Tilburgse boekenmarkt. Er lag een hele stapel...de verkoper raakte ze niet aan de straatstenen kwijt.

avatar van Geerard
4,0
Ik had niet verwacht ooit nog eens een boek te lezen met als thema ‘de dingen’. Maar wat een boek krijg je dan! De dingen hebben invloed afhankelijk van de plaats die je inneemt in het leven. Ze maken dat je opgroeit in de oude of nieuwe wereld. Of je onderdeel uitmaakt van de eeuwigheid of dat je wordt ingehaald door de tijd…

De Komst van de Tijd is de Nederlandse titel van dit boek. Een bijzondere keuze gezien de Franse titel slaat op de moeder van het gezin, Miette, die het centrum is van alle dingen. Het lijkt wel of de vertaalster een tintje Proust aan het boek wilde meegeven, maar misschien wil ik dat gewoon graag denken omdat ik tijdens het lezen veel dacht aan ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Ook hier was ik namelijk soms bijna aan het juichen als ingewikkelde zinnen na herhaaldelijk lezen hun plaats in het ontroerende geheel verkregen. En wat ben je dan lekker aan het lezen zeg!

Na de Sperwer van Maheux de tweede Franse treffer achter elkaar. Ik kijk uit naar alle andere vertaalde boeken van Pierre Bergounioux. En bedankt weer he ...stilte...

...stilte...
Ik had al zo'n vermoeden dat jij dit wel mooi zou vinden Geerard.

Ondertussen heb ik al een stukje gelezen in Het Roze Huis. Ook prachtig, maar toch even opzij gelegd voor later. Ik wil er graag de tijd voor nemen...het vraagt al je aandacht.

avatar van Geerard
4,0
Nou moet je dat niet bij niet teveel boeken gaan doen he... Straks kom je nooit toe aan Absalom, Absalom! Ik ben nu zelf net in een nieuwe Faulkner begonnen (Licht in Augustus). Daarna ga ik waarschijnlijk meteen door met een nieuwe Bergounioux, want De Komst van de Tijd smaakt naar veel meer!

...stilte...
Tja, ik ben nogal een trage lezer. Maar heb er toch al heel wat verslonden in mijn leven en er ligt nog een behoorlijk stapeltje te wachten. Waaronder de overige drie van Pierre Bergounioux, die met zijn vieren een geheel vormen met elkaar. Eigenlijk wil ik beginnen met degene die ik nog niet heb Een stap en dan de volgende, waarin het leven van éénoog is beschreven.
Licht in Augustus is natuurlijk prachtig (vijf sterren van mij) en een wat toegankelijkere Faulkner.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:55 uur

geplaatst: vandaag om 08:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.