menu

C'Était Nous - Pierre Bergounioux (1989)

Alternatieve titel: Dat Waren Wij

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch / Streek/Familie

149 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Een boek over een jongen, die in de loop van zijn leven verschillende keren het roze huis bezoekt. Het is het familiehuis, en meestal is het vanwege een sterfgeval dat de familie er bijeen komt. De eerste keer dat de jongen het zich bewust is, wordt hem verteld dat het zijn tweede keer is, en hij is jong volwassen als het zijn laatste keer is (althans in dit boek). Het roze huis is het epicentrum van een familieverhaal, verteld door een jongen die opgroeit. Hij komt steeds dichterbij zijn familieleden, levend en dood, en langzaam wordt zijn wereld groter.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
5,0
Zo mooi dit...

Het begin van de roman zal veel lezers misschien afschrikken, omdat het taalgebruik niet makkelijk is en het enig doorzettingsvermogen verreist om in de betoverende wereld van Bergounioux door te dringen...

Hoe dun de wand, membraan, laag lucht tussen twee werelden ook geweest mag zijn, hoe dringend het appél dat de andere, aan gene zijde, tot ons richte, nooit is er iets gebeurd. Lange tijd heeft de kracht ons ontbroken om een bres te slaan met de moed en de kiezels die aan deze kant te vinden zijn. En toen, uiteindelijk, het andere leven voor ons open lag, onverdeeld en eenvoudig, schrokken wij terug. Gedwee zijn we terug gekeerd naar deze zijde van de wand en hebben genoegen genomen met het treurige, armzalige stuk dat ons van oudsher was toebedeeld.

...maar wie doorzet zal ontdekken wat een rijkdom er te vinden is in deze prachtige roman. Het meebeleven van de veelal nachtelijke avonturen van de twee jongens langs de oevers van de rivieren. Het veranderen van de seizoenen. De soms gruwelijke ontdekkingen... en de vondsten die ze mee naar huis nemen, daar hun betovering verliezen en uiteindelijk weer weggooien:

En de kiezelsteen zelf, het weggeworpene, wordt onzichtbaar in het water, houdt in zekere zin op te bestaan tot het water zich terugtrekt en hem schoongewassen als nieuw achterlaat, zonder herinnering, in het heldere ochtendlicht.

Ik las het aan de oever van de Maas. De ideale omgeving om de verbeelding te stimuleren en helemaal op te gaan in de jeugdherinneringen van Pierre Bergounioux en terug te denken aan mijn eigen voorbije jeugdjaren...

Dat waren wij.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:20 uur

geplaatst: vandaag om 12:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.