menu

Ce Pas et le Suivant - Pierre Bergounioux (1985)

Alternatieve titel: Een Stap en Dan de Volgende

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Frans
Streek/Familie / Psychologisch

191 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Het verhaal van een droombeeld dat is opgewassen tegen de ijzeren wetten van een traditionele samenleving. Het is ook de geschiedenis van de overgang van die samenleving naar de moderne maatschappij. Loodzwaar vastgeklonken aan de geboortegrond, overgeleverd aan een duistere natuur, opgesloten in de beperkingen van een idioom, ploetert een lelijke, eenogige, maar visionaire jongen uit het armelijke Franse zuidwesten naar een vrijere toekomst. Omdat hij in die oorlogsjaren 1914-1918 niet in dienst hoeft, het tij van oud naar nieuw ziet kantelen, zich met het droombeeld van de onbereikbare geliefde voor de geest schoolt in taal en zelfvertrouwen, zijn met houtkap vergaarde geld kan inzetten voor de aankoop van door gebrek aan mankracht gedevalueerde grond en zich zo stap voor stap omhoog vecht om, lichamelijk geteisterd, als eigenaar uit te komen bij dat landgoed van zijn uit de verte aanbeden geliefde...

zoeken in:
avatar van Geerard
2,5
Leuk dat je deze ook gelezen hebt ...stilte.... En wat verschillen we deze keer van mening zeg! Ik vond de begin hoofdstukken nog wel aardig, maar gaandeweg kwam ik er echt niet meer doorheen. Het einde heb ik zelfs redelijk afgeraffeld. Compleet andere ervaring dan De Komst van de Tijd. En nu ben ik huiverig om de overige boeken ook te gaan lezen

...stilte...
Dat is snel Geerard. Ik was van plan er nog een stukje over te schrijven.
Jammer dat je deze niet mooi vind. Het is inderdaad wel anders dan De komst van de tijd. Dat komt omdat je in de belevingswereld van de ik-persoon zit en dat is een eenvoudig mens. De stijl is eerder rudimentair te noemen en het verhaal van een mythische kracht.
Deze roman vormt een tweeluik met Het roze huis dat ik nu aan het lezen ben en dat lijkt qua stijl wel op De komst van de tijd. Het is abstracter van taal en ik heb de indruk dat jij daar een liefhebber van bent.

avatar van Geerard
2,5
Dat heb je mooi beschreven: een liefhebber van abstracte taal. Ik denk dat je gelijk hebt. Ik kan zelf helemaal niet goed abstract denken, dus misschien komt het daar vandaan. De ik-persoon als perspectief heb ik dan ook vaker moeite mee. Ik krijg snel een 'en toen, en toen, en toen' gevoel en dat had ik hier ook wel. Daarnaast kon ik me maar moeilijk inleven in de beweegreden van zijn hele veldtocht. Het voelde voor mij zo extreem dat het romantische, inderdaad bijna mythische, idee omsloeg in irritatie. Ik voelde daarom vooral een grote afstand van de hoofdpersoon terwijl de schrijver volgens mij wel de verbinding wilde maken. In ieder geval ben ik blij dat het roze huis weer wat meer op de komst van de tijd lijkt qua stijl. Ik wacht even jouw oordeel daarover voordat ik me er aan ga wagen. Veel leesplezier!

...stilte...
Pierre Bergounioux is ook beeldhouwer en in deze roman zie je de kunstenaar aan het werk, alleen boetseert hij hier met taal.
De naamloze hoofdpersoon éénoog ontdekt de taal om zichzelf uit te drukken. Dit allemaal om zich naar de voor hem onbereikbare geliefde toe te werken. Hij begint aan een gigantisch project dat vele jaren in beslag neemt en plant een bos in de vorm van de eerste letter van haar naam de C...als een omarming van het licht.

De tijd en het licht. Dat zijn de twee woorden waartoe de romans van Bergounioux zijn te herleiden.

Ik heb geleefd in hetzelfde licht, aan de rand van de tijd.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:03 uur

geplaatst: vandaag om 11:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.