menu

Berlin - Theodor Plievier (1954)

Alternatieve titel: Berlijn

mijn stem
4,20 (5)
5 stemmen

Duits
Oorlog

605 pagina's
Eerste druk: Kurt Desch, Wenen (Oostenrijk)

Deze roman bestaat uit twee delen. In het eerste deel geeft Plievier een visionair beeld van Duitslands ondergang, wanneer de stoomwals van de Russen over Berlijn rolt, culminerend in de dood van Adolf Hitler en Eva Braun in de befaamde Führerbunker; in het tweede deel beschrijft hij de bezettingsperiode, de zoneverdeling, de luchtbrug en tenslotte de enerverende gebeurtenissen van de juni-opstand in 1953 tegen de communistische onderdrukking in Oost-Berlijn.

zoeken in:
avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Het eerste deel is mischien nog wel het beste wat Plievier geschreven heeft; van de Russische doorbraak aan de Oder tot de capitulatie van de stad, twee dagen na de dood van de Führer. De ondergang van de grote leider van het Derde Rijk wordt nauwkeurig beschreven. Huiveringwekkend is Plievier zijn beschrijving over wat de Russen in de bunker aantreffen. Het tweede deel van de roman vind ik dan weer zijn minste werk. De beschrijving van de totstandkoming van de DDR is gortdroog. In beide delen speelt August Gnotke een rol, die we kennen van 'Moskou' en 'Stalingrad'; de voormalige sergeant en strafsoldaat heeft eerst een geheime opdracht van de sovjets om de 'Weerwolf'-beweging te localiseren en keert zich later in het tweede deel tegen zijn nieuwe meesters. Kolonel Zecke en sergeant-majoor Loose vind ik ook memorabele personages. Kolonel Zecke moet in de laatste weken van de oorlog het veilige Praag verlaten voor het bedreigde Berlijn. Hij krijgt een hopeloos bevel en wordt gevangen genomen. Later laat Plievier hem tegenover zijn sovjet-ondervragers zijn visie over het kapitalisme en het communisme geven. Paul Loose komt van het front en wordt later per abuis de laatste overlevende van de Führerbunker, daar waar de Russen alleen maar lijken aantreffen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:00 uur

geplaatst: vandaag om 06:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.