menu

Het Darwin Dilemma - Han Thomas (2011)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Thriller

444 pagina's
Eerste druk: HVD, Bilthoven (Nederland)

De twee verschillende verhaallijnen, die per hoofdstuk afwisselen, weven zich in de loop van het boek steeds verder in elkaar met hoofdpersoon Michelle Rousseau als spil in het geheel. De ene verhaallijn gaat over de ouderdom van de mensheid. Wanneer antropoloog Mark Enquist aantoont dat er lang voor de eerste bekende menselijke beschavingen ontstonden, een intelligent volk op aarde geleefd moet hebben, plaatst hij de ouderdom van de mensheid in een compleet nieuw daglicht. Een verborgen deur in de piramide van Cheops en een oude Ottomaanse kaart van het land dat zich al vele duizenden jaren twee kilometer onder het ijs van Antarctica bevindt, zijn enkele van de echt bestaande aanwijzingen die professor Enquist op het spoor van dit oude geheim hebben gebracht. Vreemd genoeg is hij vanaf dat moment zijn leven niet meer zeker. De andere verhaallijn draait om het ontstaan van leven. Vlak voordat wetenschapper Nicolas Moreau het antwoord op een van de grootste onopgeloste raadsels uit de geschiedenis bekend wil maken, verdwijnt hij plotseling spoorloos. Journaliste Michelle Rousseau komt erachter dat hij heeft ontdekt hoe levenloze chemische deeltjes miljarden jaren geleden de gigantische sprong naar het eerste leven op aarde hebben kunnen maken. Op haar zoektocht naar de verdwenen bioloog moet ze tot het uiterste gaan om niet zelf het slachtoffer te worden van de duistere krachten die Moreau tegenwerken. Ze komt er langzaam achter dat de meningen over wie er verantwoordelijk is voor de schepping sterk verdeeld zijn.

zoeken in:
3,5
4* voor de interessante onderwerpen en feiten.
3* voor de matige schrijfstijl en voorspelbaarheid
Gemiddeld 3,5*

avatar van psyche
psyche (crew)
Jaegelsch schreef:
4* voor de interessante onderwerpen en feiten.


Lijkt me zeker interessant ik zou wel meer over


3* voor de matige schrijfstijl en voorspelbaarheid
Gemiddeld 3,5*


willen weten

3,5
Voor een debuut is het zeker niet slecht. De schrijver heeft interessante wetenschappelijke onderwerpen gevonden, zoals te lezen in de beschrijving. Het boek is op bestaande feiten en theorieën gebaseerd en dat zorgde ervoor dat ik regelmatig het boek aan de kant legde om meer informatie op internet te gaan zoeken.
Het schrijven van een goede thriller is echter niet helemaal gelukt. Het plot zit uiteindelijk nogal simpel in elkaar. Je leest gedurende het verhaal met zowel de 'goeden' als de 'slechten' mee, zodat je nooit echt voor verrassingen komt te staan. De hoofdrolspelers maken af en toe rare beslissingen en er worden soms op de meest vreemde momenten dialogen gevoerd en gediscussieerd.

Voor liefhebbers van dit genre raad ik dan ook A Fórmula de Deus - José Rodrigues dos Santos (2006) aan. Helaas is dat boek bijna nergens meer te vinden.

avatar van psyche
psyche (crew)
Dankjewel!

Gast
geplaatst: vandaag om 05:47 uur

geplaatst: vandaag om 05:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.