menu

Kallocain: Roman från 2000-talet - Karin Boye (1940)

Alternatieve titels: Kallocaïne: Roman van de Eén en Twintigste Eeuw | Kallocaïne

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Zweeds
Toekomst

156 pagina's
Eerste druk: Albert Bonniers, Stockholm (Zweden)

De roman verhaalt over chemicus Leo Kall, een toegewijde staatsburger met een onvoorwaardelijk vertrouwen in zijn tirannieke overheid. Hij ontwikkelt zelfs een waarheidsserum, waarmee de totalitaire staat alle gedachten van zijn eigen bevolking kan lezen. Met de nieuwe drug wordt het onmogelijk om corrupte ideeën te hebben. Elke vorm van verraad zal zich immers terstond openbaren, zodat de malafide machthebbers tijdig en hardhandig kunnen ingrijpen. Deze drug kent echter ook een keerzijde, want door dit wondermiddel leert Kall de (on)waarheden over zichzelf en zijn geliefden kennen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Kallocain behoort tot de vier klassieke romans, die een dystopie beschrijven. Het is de enige van de vier, die door een vrouw is geschreven.

De twee bekendste zijn:
Nineteen Eighty-Four - George Orwell (1949)
Brave New World - Aldous Huxley (1932)

Als grondlegger van het genre wordt beschouwd:
Mi - Jevgeni Zamjatin (1924)

Onder andere in 1949 verscheen er van het boek van Karin Boye al een Nederlandse vertaling onder de naam 'Kallocaïne: Roman van de Eén en Twintigste Eeuw'.
Uitgeverij Koppernik in Amsterdam bracht op 22 januari 2019 een eigen Nederlandse vertaling 'Kallocaïne' uit; op 29 april 2021 is daarvan de tweede editie gevolgd.

avatar van Raspoetin
Dit boek uit 1940 waarschuwt voor naderend onheil - NRC
Zoals wel meer intellectuelen was de Zweedse schrijver en dichter Karin Boye (1900-1941) een tijd in de ban van het socialisme. Daar kwam verandering in toen ze zag waar dat socialisme in de praktijk op neerkwam

4,0
Zwaar onderbelicht werk. Hoort absoluut thuis in het rijtje der grote 'toekomstromans' of 'dystopische romans'. Je merkt soms aan het taalgebruik dat Karin Boye een dichteres was. Nawoord vermeldt dat Karin Boye trouwens zowel door de opkomst van het sovjet-communisme als het nationaal-socialisme erg verontrust was en het allebei van dichtbij heeft geobserveerd op haar reizen naar Rusland en Duitsland in de jaren 20 en 30. Verklaart misschien ook het bittere en ontnuchterende einde van het boek (en misschien ook de vertwijfeling van de auteur die leidde tot haar zelfdoding...).
Verdient veel meer bekendheid en erkenning!

4,0

Zowel het Russische sovjet-communisme (socialisme is wel wat breder dan dat...) als het Duitse nationaal-socialisme eigenlijk...

4,0
[quote]Raspoetin schreef:
Dit boek uit 1940 waarschuwt voor naderend onheil - NRC € [quote]

Dat was in 1940 toch voor veel mensen al duidelijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:20 uur

geplaatst: vandaag om 09:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.