Blauwe Maandagen - Arnon Grunberg (1994)
Nederlands
Psychologisch
270 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar,
Amsterdam (Nederland)
Het verhaal behandelt enkele jaren uit het leven van een jongeman, een ware antiheld. Het eerste deel beschrijft zijn bestaan op de middelbare school, de relatie met zijn vriendinnetjes en het joodse gezinsleven. Deze hoofdstukken worden gekenmerkt door de effectieve humor waarmee de mislukking op school, het sterven van de vader en het uitraken van de liefde worden beschreven. Het tweede deel van de roman vertoont een aanmerkelijk grauwere sfeer. Het leven van de hoofdfiguur bevat twee constanten: alcohol en hoeren. Deze twee vermogen echter geen oplossing te bieden voor zijn eenzaamheid en radeloosheid. Humor en cynisme blijven het redmiddel in zijn naargeestig bestaan.
Tijdens het lezen van "Blauwe Maandagen" maakte ik voor het eerst kennis met het genie dat Arnon Grunberg heet. Dit boek neemt de lezer mee op reis door een wereld vol eenzaamheid, beleefd door de ogen van een zwaar contactgestoorde adolescent, die worstelt met het volwassen worden en keer op keer faalt in het vinden van oprechte genegenheid. Humoristisch en aangrijpend tegelijk.
Maartje Bronkhorst, Amsterdam
Toch is dit een mindere (zo niet de minste) van Grunberg's romans doordat het verhaal zwak is door de zeer geconstrueerde (de vorige reactie merkte dit ook al op) en voorspelbare gebeurtenissen. Bovendien is ook het personage Arnon minder sterk en geloofwaardig dan de hoofdpersonen in zijn latere werk
Ik vond het op een gegeven moment echt zo banaal worden dat ik een zekere walging begon te voelen. Hierna ook nooit meer een roman van zijn hand opgepakt.
Wijze woorden. O wat was het boek goed en geestig! Allemaal jokkebrokkerij. Misschien dat ik op een blauwe maandag 'Tirza' ga lezen.
Wijze woorden. O wat was het boek goed en geestig! Allemaal jokkebrokkerij.
4.0*
Verder is het ook erg droevig allemaal natuurlijk. Het is duidelijk dat de ouders van Arnon tijdens de oorlog een trauma hebben opgelopen, ook al wordt daar niet eens met zoveel woorden aandacht aan besteed. Arnon is een aparte jongen geworden aan wie het leven op een pijnlijke manier een beetje voorbij is gegaan. Hij is bepaald geen knuffelbeer in zijn gedrag, maar ik leefde echt enorm met hem mee. Sowieso zit het boek vol met allerlei eenzame figuren
Een Prul. Punt. Ga er verder ook geen woorden aan vuil maken.
Je hebt er al woorden aan vuil gemaakt. Dat je het prul vindt is jouw recht maar de meerwaarde is altijd om te horen waarom jij het prul vindt!
Ik heb wel eens het idee dat Grunberg òf verguisd òf bejubeld wordt. Ik vind hem met de voorgaande gebruiker minstens geniale ideeën hebben. Ik kan me wel vinden in de contactgestoordheid van veel van zijn personages. Ik weet niet meer zeker in welk boek(je) het was, volgens mij in een van de verhalen van zijn alter ego Marek van der Jagt, ik heb eens midden in de nacht keihard liggen lachen om een absurd verhaalfragment : waar iemand oppert dat de hoofdpersoon door zijn ouders toch eens meegenomen moest worden naar een psychiater. Men zegt wel eens dat genialiteit en gekte dicht bij elkaar liggen... Ik hou wel van die uitspraak/gedachte.
Grünberg is niet geniaal. Dat etiket mag echt alleen voor de groten gebruikt worden en is veel te veel eer voor Grünbergje
Op de eerste bladzijde wordt met "We aten braadworstjes. Hij zei dat God niet op een braadworstje meer of minder keek. God misschien niet, maar mijn moeder wel." de stijl van schrijven die ik erg kan waarderen ingeleid.
Absolute hoogtepunt van het boek is voor mij hoofdstuk Tina. Het vervolg van het boek is helaas wat eentonig qua gebeurtenissen. Dat geloof ik op een gegeven moment wel.
De humor uit het boek doet me erg denken aan die uit Tsatsiki van Moni Nilsson-Brännström die ik als kind meerdere malen met tranen van het lachen heb gelezen.
maar ook komt er nogal eens herhaling in voor, zeker al die meisjes met wie hij betaalde seks heeft. Soms wel grappig geschreven, maar als geheel te veel van het goede en te veel van hetzelfde.
Ik vraag me wel af of Grunberg dan echt zo vaak naar de hoeren ging vroeger? Iemand?
Ik vraag me wel af of Grunberg dan echt zo vaak naar de hoeren ging vroeger? Iemand?
Het levert een roman op die vandaag nog steeds erg “fris” aanvoelt, met een hoop kleurrijke personages. Grunberg schrijft heel simpel, hij gebruikt geen woord te veel, en toch is het leuk om te lezen.
Groots zou ik dit werkje echter niet noemen. Blauwe Maandagen kan m.i. zeker niet tippen aan Kartonnen Dozen (Lanoye), die andere Nederlandstalige coming-of-age-klassieker uit dezelfde periode.
3,5*
Thanks! Ik zeg hoeren of nachtvlinders maar nooit escortvrouwen. Ik heb het gelezen maar ik weet nog steeds in hoeverre dit boek gebaseerd is op fantasie of werkelijkheid.