menu

Cellojaren - J. Bernlef (1995)

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

182 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Veel van de negentien verhalen in deze bundel spelen zich af in het tussengebied dat Bernlef eens ''het anonieme deel van onze persoonlijkheid'' noemde, het gebied waar ons leven even geregeerd lijkt te worden door ons lichaam. Het is dan ook geen toeval dat in een aantal verhalen de verhouding tussen schilder en model centraal staat. Verder gaan de verhalen over de momenten waarop de ratio ons in de steek laat en wij met de mond vol tanden staan. Iemand die zijn overleden vrouw voor zich blijft zien, een meisje dat besluit niet meer te eten omdat zij niet wil uitgroeien tot het evenbeeld van haar moeder, een man die zijn minnares doodt omdat hij zich door haar overspel vermoord voelt.

zoeken in:
avatar van misterfool
3,5
Aanvankelijk oogt dit boek als een verhalenverzameling vol met Bernlef’s welbekende stijlelementen. Ook hier wordt uitvoerig stilgestaan bij herinneringen, waarbij verlies steeds als sfeerstuk fungeert. In ieder geval toont deze schrijver dat hij binnen enkele pagina’s een eigen wereld kan scheppen. De spartaanse schrijfstijl leent zich dan ook goed voor het kortverhaal.

Dit boek onderscheidt zich echter door de aangename rode draad tussen de verhalen. De relatie tussen waarneming en schilderij vormt hier namelijk dikwijls het evenbeeld van de relatie tussen gebeurtenis en herinnering. In beide gevallen gaat het om een representatie van de werkelijkheid die noodzakelijkerwijs abstraheert en zodoende iets weglaat. Dat verlies toont zich bijvoorbeeld in de lichamelijke leegte na het overlijden van een geliefde. Een mens is immers niet geheel uit herinneringen te reconstrueren .

Het boek verstevigt deze thematiek doordat het een momentopname toont of een scene enkel door de ogen van een buitenstaander bekijkt. Het gevoel van verlies blijkt zo ook uit het beperkte perspectief van de verhalen. Deze combinatie van structuur en thematiek maakt dit een indringend, breekbaar werkje dat niet onder doet voor de bekendere boeken van Bernlef.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:19 uur

geplaatst: vandaag om 10:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.