menu

Bygmester Solness - Henrik Ibsen (1892)

Alternatieve titel: Bouwmeester Solness

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Noors (Bokmål)
Toneelstuk
Psychologisch

220 pagina's
Eerste druk: Gyldendalske (F. Hegel & Søn), Kopenhagen (Denemarken)

'Bouwmeester Solness' vertelt het verhaal van een architect die langzaam aan al zijn dromen is kwijtgeraakt. Dus leeft hij het leven maar zoals hij het ervaart; een vreugdeloze sleur, overschaduwd door de angst dat de jeugd hem onvermijdelijk eens van de troon zal stoten. Dan, op een goede dag, staat opeens Hilde Wangel voor zijn neus. Met haar levensvreugde en haar tomeloze argeloosheid weet ze de bouwmeester opnieuw te prikkelen. Van Hilde leert Solness om weer te dromen en via haar vindt hij de moed en energie om in het volle leven te stappen.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,5
Een wat oudere architect wacht verkrampt af tot de jongere generatie aan de deur klopt om hem van de troon te stoten. In plaats daarvan wandelt een jonge bewonderaarster binnen, die een nieuwe energie weet aan te spreken in de ‘bouwmeester’. Dit stuk is wat meer meta dan ik kende van Ibsen, met de hoofdpersoon die de positie van de kunstenaar verbeeldt. In de kern pleegt de kunstenaar een roofbouw op zijn omgeving om zijn kunst tot leven te kunnen laten komen. Een diep schuldgevoel daarover is de andere kant van de medaille. Solness is een fascinerend personage dat doet denken aan de gekwelde kunstenaars in de films van Ingmar Bergman. Het is tevens het enige volwaardig uitgewerkte karakter. De jonge Hilde is onaards, meer symbool dan persoon. Niet per sé verkeerd, want het brengt een illusoire sfeer die aantrekkelijk is en bij de thematiek past.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:10 uur

geplaatst: vandaag om 17:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.