menu

Enkeling - Johan Leys (2011)

mijn stem
4,12 (12)
12 stemmen

Nederlands
Sciencefiction / Psychologisch

303 pagina's
Eerste druk: Beefcake, Gent (België)

Na de laatste wereldoorlog is de aarde door een ondoordringbare muur in twee helften opgedeeld. De Oosterse hemisfeer is een heterogene agrarische gemeenschap. De Westerse hemisfeer heeft zich ontwikkeld tot een homogene, hoogtechnologische en totalitaire samenleving. Met behulp van eugenetische ingrepen zijn alle Westerlingen zowel geestelijk als lichamelijk kerngezond en gelukkig, maar Kurtis Reindeau is een vreemde eend in de bijt. De neurotische Kurtis wordt voortdurend geplaagd door angsten en staat somber in het leven. Omdat imperfectie in de samenleving niet wordt gedoogd, mag Kurtis zijn ware aard dan ook aan niemand tonen. Het Westen bereidt zich stilaan voor op de kolonisatie van een planeet buiten het zonnestelsel. Tweeduizend jonge Westerlingen zijn geselecteerd om die pioniersrol te vervullen. Het is vol ongeloof en afschuw dat Kurtis zijn naam hoort wanneer de president de kolonisten bekendmaakt die aan deze glorieuze missie zullen deelnemen...

zoeken in:
4,5
Boek veertien dagen geleden aangeschaft en in één ruk uitgelezen. Toegegeven, ik heb een zwak voor scifi, maar toch past dit boek niet echt in het genre.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst, de auteur staat stil bij allerlei technologische nieuwigheden etc... tot zover is het inderdaad scifi, maar dit is enkel de context. Eigenlijk ik het een psychologische/filosofische roman.

We volgen Kurtis Reindeau (ja, vreemde namen in het boek, maar dat is wellicht doordat kinderen in een fabriek geboren worden en van de computer een naam krijgen), een geboren neuroot. Op zich niet zo vreemd, ware het niet dat Kurtis geboren wordt op de westerse hemisfeer, waar eugenetica hoogtij viert en enkel psychologisch en genetisch kerngezonde mensen geboren worden (het Oosten, dat hermetisch van het Westen is afgesloten, is een agrarische samenleving die technologie heeft afgezworen) .

Zonder te veel te willen verklappen: Het neurotische van Kurtis blijkt geen toeval, maar onderdeel van een bijzonder vergaande samenzwering, een plan om de wereld ingrijpend te veranderen.

Goed boek, leest lekker vlot en het zet je aan het denken.

4,0
De positieve recensies die op het net circuleren hebben mij overhaald om het te lezen. Lekker vlot lezend boekje, spannend en interessant. Heb het op een week uitgelezen.

4,0
Ik heb dit boek met plezier gelezen en kan het iedereen die van menselijke sf houdt aanbevelen.

avatar van centurion81
Klinkt beetje als 1984 en door de hoge cijfers gaat ie op de verlanglijst!

4,0
Vanuit de beschrijving lijkt het misschien een science fiction verhaal, maar eigenlijk is het veel meer een psychologische roman, waarin bijvoorbeeld ingegaan wordt op angst voelen en hoe het hoofdpersonage er mee omgaat. Verder komt ook de maatschappijkritische visie van de auteur in dit boek naar voren, zonder dat dit belerend wordt. Het boek doet daarom wat denken aan Orwell.
Bovendien leest het boek erg vlot en blijft het ook boeien tot het einde.

5,0
Ik ben het volmondig eens met de recensie op spentakel:
Enkeling - Johan Leys - spentakel.nl

3,5
Ik ben het met voorgaande meningen eens dat het vlot leest. Spannend is het echter niet. De focus ligt vooral op de angsten van het hoofdpersonage en diens navelstaren. De toekomstige maatschappij wordt wel mooi geschetst, met hier en daar wat leuke nieuwigheden. Er wordt wel niet ingegaan op de technologie (geen technobabble dus), dus de trekkies zal het minder aanspreken.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:19 uur

geplaatst: vandaag om 05:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.