menu

Angle of Repose - Wallace Stegner (1971)

Alternatieve titel: De Fundamenten van Ons Leven

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Streek/Familie / Psychologisch

569 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Garden City (Verenigde Staten)

Lyman Ward, een professor van in de vijftig, is na een mislukt huwelijk teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis. Hij wil een boek schrijven over zijn grootouders, misschien om er achter te komen waarom hun huwelijk ondanks allerlei tegenslagen wel intact bleef. Zijn grootouders Susan en Oliver Ward ontmoetten elkaar in New York in de jaren '70 van de 19e-eeuw, zij was een veelbelovende illustratrice, hij een ingenieur. Ze trouwen en trekken naar het wilde westen, waar ze op verschillende plekken leven, Californië, Idaho. Susan heeft het gevoel dat ze nooit helemaal past in dit ''ongeciviliseerde'' gebied, ze schrijft haar onvrede en ongemak van zich af in brieven aan haar goede vriendin Augusta, die in New York woont, de plek waar Susan eigenlijk wil wonen. Lyman is gefascineerd door zijn grootmoeder; hij verteld haar verhaal zoals zich dat via haar brieven aan hem ontvouwt, aangevuld door hetgene dat hij zich uit zijn jeugd herinnert. Lyman zit in een rolstoel omdat hij lijdt aan een ongeneeslijke botziekte en is afhankelijk van de jonge Shelly Rasmussen. Shelly heeft zelf net ook een mislukt huwelijk achter de rug. Lyman verteld het verhaal van zijn grootmoeder en tegelijkertijd zijn eigen verhaal en dat van Shelly.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
3,5
In Angle of Repose laat de schrijver een historicus onderzoek doen naar en verslag doen van zijn grootmoeders leven, dat zich in de 19e eeuw, in verscheidene uithoeken van het Noord-Amerikaanse continent afspeelde. Aan de hand van schetsen en geschreven artikelen, boeken en brieven ontvouwt zich het levensverhaal van een kunstenares en haar pioniersfamilie. Hier ligt gedurende het hele boek de nadruk op. Echter, doordat de onderzoekende kleinzoon het hierbij nodig vindt zo nu en dan uit te zoomen en door middel van navertellingen uit zijn eigen recente leven op zoek te gaan naar raakvlakken, om hiermee op te bouwen naar een afsluitende revelatie, wordt het ritme van de geschiedvertelling ietwat onnodig verstoord. De grootouders hadden immers een leven dat beweeglijk en veelzijdig genoeg was om de aandacht te grijpen en vast te houden, zodat de nieuwerwetse problemen van hun kleinzoon daarnaast wat misplaatst aanvoelen.

De schrijfstijl van de auteur is weliswaar bewonderenswaardig en het boek bevat enkele prachtige passages, maar door het beetje extra dat hij aan het historische verhaal meegeeft, onderscheidt het boek zich mijns inziens in negatieve zin van een wat meer standaard roman, die zich (om het wat kort door de bocht uit te drukken) óf zou concentreren op het levensverhaal van de grootmoeder óf op dat van de historisch onderzoeker. Het betreft hier zeker geen heel beroerde poging om de levenslopen met elkaar te combineren, want met name de belevenissen van opa en oma Ward zijn zonder overdrijving memorabel te noemen en de oprechte interesse van hun kleinzoon is in zekere zin aangrijpend, maar door het over en weer schakelen tussen de 19e en 20e eeuw kwam het voor mij uiteindelijk allemaal net niet helemaal geweldig uit de verf.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.