menu

Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power - Robert D. Kaplan (2010)

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Engels
Politiek

366 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

De gebeurtenissen in Europa stonden centraal in de 20e eeuw. In 'Moesson' betoogd Robert D. Kaplan hoe in de 21e eeuw het gebied rond de Indische Oceaan een centrale rol zal gaan spelen. De opkomst van de aangrenzende landen in Afrika en Azië maakt de Indische Oceaan to de nieuwe spil in de wereldpolitiek. Hier zal niet alleen de strijd om vitale handelsroutes en energiebronnen, maar ook die om democratie en religieuze vrijheid worden gewonnen of verloren. Kaplan biedt een tot nadenken stemmende ontdekkingstocht door dit strategische en demografische brandpunt. Hij onthult de effecten van explosieve bevolkingsgroei, klimaatsverandering en toenemende invloed van extremistische politieke regeringen op deze onstabiele regio. 'Moesson' heeft een belangrijk boodschap voor de westerse landen. Zij zullen zich op de Indische Oceaan moeten concentreren om hun mondiale dominantie te behouden.

zoeken in:
avatar van Rainbow
3,5
Wat Kaplan in dit beschrijft over Myanmar (Birma zo u wil) zien we dit jaar allemaal werkelijkheid worden. Het land democratiseert, probeert zich uit de greep van China te houden door meer diverse buitenlandse invloeden en kapitaal aan te trekken. Erg blij dat ik dit gelezen had waardoor de complexe, globale situatie (meer dan de mediaberichtgeving) een pak makkelijker te begrijpen is.

3,5
Een boek dat veel wil vertellen maar in mijn ogen erg politiek is. Natuurlijk heeft de schrijver kennis van zaken en heeft hij talloze goede interviews afgelegd. Maar toch had ik wat meer de blik van de gewone man op hun land willen weten. Ook blijft de bevolkings- en milieuproblematiek een onderbelicht onderwerp. Aangezien 2/3 van de wereldbevolking rondom deze oceaan leeft vind ik dat toch wel een misser.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:39 uur

geplaatst: vandaag om 15:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.