menu

De Lichtekooi van Loven - Ineke Vander Aa (2012)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch

480 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

In het levendige Loven (het tegenwoordige Leuven) van halverwege de achttiende eeuw zijn de kroegen en stinkende achteraf steegjes vergeven van bedelaars en dronkenlappen. Het jonge meisje Louise en haar blinde vader weten ternauwernood het hoofd boven water te houden. Als de man sterft, neemt Louise het laatste geld uit zijn buidel, sluit de deur achter zich en gaat de straat op. De enige manier om te overleven is zich aan te bieden als prostituee. Het leven op straat is hard, maar de eigengereide Louise is vastbesloten te overleven. Koppig probeert ze haar weg te vinden en een beter bestaan op te bouwen. Als Louise eindelijk rust gevonden lijkt te hebben neemt haar leven een desastreuze wending.

zoeken in:
avatar van Tiany
4,0
Vanaf de eerste bladzijdes van dit boek komt de armoede je tegemoet en laat het je nog maar eens inzien in wat voor een luxetijdperk wij, in vergelijking, leven.
In die tijd was je niks of niemand als je geen werk had. Had je geen werk dan had je geen geld, dan had je ook geen eten of verwarming, was je ziek dan moest je zeer sterk zijn op te overleven. Je kon enkel overleven door te bedelen.
Louise was één van die meisjes uit de 18e eeuw die samen met haar blinde vader in diepe armoede leefden. Door deze vreselijke omstandigheden rolde ze ongewild in het leven van de prostitutie, en zo bleef het ook na de dood van haar vader. Ze was toen nog een kind, doch, het was dit of sterven van de honger.
Louise woonde in een armzalige kamer met nog 2 andere meisjes die zich lieten betalen door mannen. En ze heeft een vriend, Sebastiaan, die zich eveneens prostitueert om te overleven.
Je leest vreselijke toestanden, armoede, honger, ziektes, verkrachtingen, dood….
Een tijd gaat het leven de goede kant op voor Louise, dankzij de ontmoeting met Alexander. Hij ontfermt zich over haar, en laat Louise inwonen bij hem. Alexander behandeld Louise met respect, ze worden vrienden en ook minnaars. Louise komt niets meer tekort, het leven van armoede is voorbij.
Helaas is de band met dienstmeid Hannah en Louise koud en afstandelijk. En het doet er zeker geen goed aan de sfeer de periodes wanneer Alexander elk jaar voor meerdere maanden uit huis is.
Tijdens die periode haalt Hannah op zekere dag de pastoor in huis.
Zijn bezoek brengt Louise zeer zwaar in de problemen.
Mooi opbouwend boek dat indrukwekkend geschreven is, vaak hard en droevig, en ook interessant. Doch pas echt boeiend lezen vond ik vanaf de periode dat Louise bij Alexander in trok. Van de hel naar de hemel en terug naar de hel, zo snel kan het gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:02 uur

geplaatst: vandaag om 10:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.