menu

Leírás - Péter Nádas (1979)

Alternatieve titel: Liefde

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Hongaars
Psychologisch

217 pagina's
Eerste druk: Szépirodalmi, Boedapest (Hongarije)

In 'Liefde' bezoekt een man zijn minnares, om een eind te maken aan hun verhouding. Maar zodra bij haar appartement betreedt, weet hij dat hij het niet zal zeggen. Ze praten, ze roken een joint, ze bedrijven de liefde. Zij laat zich door de roes meevoeren, hij verliest het contact met de realiteit. De tijd vertraagt, het onderscheid tussen fysieke werkelijkheid en droom eveneens. Hij heeft de indruk dat de tijd stilstaat, beseft niet meer goed wat er gebeurt en voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot het balkon en vervolgens de dodelijke sprong naar beneden. De roes gaat echter voorbij en de volgende morgen vertrekt hij.

zoeken in:
avatar van Geerard
3,5
Peter Nadas is de reden waarom ik literatuur lees. En omdat ik zijn grotere werken allemaal gelezen heb, werd het tijd om ook aan zijn wat minder bekende werken te beginnen. Ik was een beetje huiverig om hier aan te beginnen met een gemiddelde van 2.82 van de 5 mogelijke sterren op Goodreads. Nergens voor nodig, want ook dit boekje is weer genieten. De stream of consciousness stijl lijkt wat op zijn 2 jaar eerder verschenen Einde van een Familieroman, alleen worden er nu geen gedachtes van een kind beschreven, maar die van een man met een 'bad trip' van een paar joints. Er gebeurt nagenoeg niets in het boek, en eigenlijk lees je tientallen pagina's lang een gedachtestroom van iemand die zijn grip op de realiteit bij elke bladzijde meer begint te verliezen binnen een tijdsbestek van een paar minuten. Misschien komt dit bij veel van de negatieve reviewers op Goodsreads wel over als inwisselbare onzin. Ik vond het in ieder geval een unieke leeservaring. Vaak grappig en de verdieping binnen de hersenkronkels vindt plaats als je je in je achterhoofd houdt dat dit een man is die de intentie had om zijn verhouding te verbreken, maar daar eigenlijk niet toe in staat is. En ik kon vaak alleen maar denken: zijn deze gedachtes nou werkelijk zoveel vreemder dan die van de meesten van ons

Een tip voor toekomstige lezers: lees grote stukken achter elkaar. Ik kon helaas noodgedwongen steeds maar kleine stukjes lezen en dan moet je er elke keer toch echt weer even voor gaan zitten om er in te komen. Laat je onderdompelen in deze bad trip and go with the flow.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:30 uur

geplaatst: vandaag om 09:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.