menu

Hyperion - Dan Simmons (1989)

Alternatieve titel: Hyperion #1

mijn stem
4,01 (55)
55 stemmen

Engels
Sciencefiction

482 pagina's
Eerste druk: Doubleday/Bantam Books, New York (Verenigde Staten)

In de achtentwingtigste eeuw maken zeven personen een pelgrimstocht naar de afgelegen planeet Hyperion. Daar zullen ze opgewacht worden door de Shrike, een monsterachtig wezen met goddelijke krachten, die allen zal vermoorden behalve één, wiens wens hij in vervulling zal doen gaan. Onderweg naar een schijnbare zekere dood, doen ze elk hun verhaal...

zoeken in:
avatar van starbuck
3,0
Was nogal hoopvol aan dit boek begonnen. Het is tot nu toe wat teleurstellend. Gedurende het boek worden de leden van de pelgrimstocht voorgesteld. Er zitten mooie
verhalen en boeiende personages tussen. Ik heb toch het idee dat het hele boek eigenlijk nog opgang moet komen en Hyperion een inleiding is voor het verdere verhaal.
Dus op naar deel 2.

*3

Gajarigon
Sommige verhalen zijn inderdaad iets minder interessant. Maar achteraf is dit wel de ideale manier om met de wereld van Hyperion kennis te maken. Het tweede boek is veel lineairder qua vorm (hoewel...)

4,0
Van dit boek heb ik enorm genoten en m'n verwachtingen voor de opvolger lagen dan ook erg hoog. Spijtig genoeg haalt The Fall of Hyperion nooit het niveau van dit boek.

avatar van PeterW
2,0
PeterW (crew)
Ik kwam hier slechts met moeite doorheen. Aan het tweede deel ben ik nooit begonnen.

avatar van Grovonion2
3,0
Dat begrijp ik goed. Toch is het erg spijtig als je de volgende delen niet leest. Die openbaren namelijk een werkelijk overweldigende space-opera zoals die er maar weinig zijn. Ik heb dus totaal het tegenovergestelde als Ravenstein ervaren.

avatar van PeterW
2,0
PeterW (crew)
Zijn er nog meer dan die twee?

avatar van Grovonion2
3,0
Zeker, Endymion en de Rise of Endymion zijn ook vervolgdelen.

avatar van PeterW
2,0
PeterW (crew)
Nou, ik geloof niet dat ik daar aan ga beginnen.

5,0
Hyperion en zijn opvolger zijn voor mij zowat het beste wat er in de SF ooit geschreven is! De technokern is te cool voor woorden!

De andere 2 boeken, die later verschenen waren nog wel boeiend maar toch een stuk minder.

avatar van Chungking
3,0
Mja, een wisselvallige leeservaring.

Ten eerste is dit boek niet echt een losstaand geheel, maar een aanloop naar de gebeurtenissen in deel twee. Hier worden eigenlijk enkel de karkaters, de wereld en de conflicten geschetst. Dit maakt een aparte beoordeling erg moeiljik, snap ook niet waarom dit niet oorspronkelijk als één boek werd uitgegeven.

Ten tweede heb je de ietwat artificiële constructie waarbij de hoofdpersonages elks op hun beurt hun verhaal vertellen, terwijl ze onderweg zijn naar de tijdtombes. De reis zelf is dus duidelijk bijzaak en er moet steeds voldoende 'dode' of 'passieve' reistijd kunnen worden voorzien voor elk verhaal.
Waar de auteur m. i. vooral in de fout gaat, is dat hij de verhalen bijna allemaal te lang rekt... En vervolgens geen enkele reactie van de medereizigers toelaat. Dus na een spectaculair verhaal zit zogezegd niemand nog met vragen of opmerkingen en gaat iedereen maar gewoon slapen - compleet onrealistisch.

Het goede nieuws wel dat de opzet wel werkt in de zin dat alle verhalen op een vrij slimme manier cummulatief informatie verschaffen over het op hande zijnde intergalactische conflict. De eerste drie verhalen kondenmij erg boeien, maar daarna kwam de klad er serieus in en mocht er véél sneller naar de pointe zijn gekomen.
Niet zwaar onder de indruk, maar er zitten voldoende goede ideeën in om te willen weten hoe het afloopt - op naar deel 2 dus.

avatar van CorvisChristi
4,5
Alhoewel dit slechts eigenlijk meer als introductie op het tweede deel meer een boek is die duidelijk tijd vreet aan de hoofdpersonages en hun diverse achtergronden en daardoor het daadwerkelijke verhaal meer naar de achtergrond verdreven wordt, is dit toch een uiterst genietbaar boek die ik met veel plezier gelezen heb.
Het duurde even voordat de manier van schrijven van Dan Simmons vat op mij kreeg, maar toen dat eenmaal zo was, ging ik als een speer door het boek.
De personages worden door hun achtergrondverhalen op een intrigerende wijze geïntroduceerd (hoewel niet allemaal even sterk). Vooral het verhaal van Lenar Hoyt (en indirect van Paul Duré) is me flink bijgebleven.

Het is vooral de combinatie van SF, Cyberpunk en Fantasy vermengt met historische en filosofische aspecten die me wisten te grijpen; elementen die sterk verweven zitten in de eigenzinnige schrijfstijl van Dan Simmons en die Hyperion tot een uiterst genietbaar boek maakt. Het einde doet je smachten naar het tweede deel waarin alle remmen los gaan.

Kortom: een aanrader. Sta je open voor SF met voldoende diepgang, dan is Hyperion verplichte kost. Ook al is het meer een oprechte inleiding op wat komen gaat in The Fall of Hyperion. Maar dan wordt je ook echt op je wenken bedient!

4,0
Uitstekend boek en ben benieuwd naar The Fall of Hyperion. Daarna komen overigens Endymion en de Fall of Endymion. Opzet is inderdaad bijzonder: de 6 verhalen van de pelgrims maken dat het lijkt alsof het 6 verhalen zijn die samegesmeed zijn tot 1 verhaal maar de reis naar de Shrike blijft wel de hoofdmoot.
Tevens mooie combi inderdaad van SciFi, Cyberpunk (ode aan William Gibson door een personage in het boek Cowboy Gibson te noemen) en Sci Fi Noir o.a. Fantasy.
Hyperion won in 1990 ook de Hugo Award (dé Award voor de SciFi schrijver) en verder de Locus Award. Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg.

avatar van dallben
4,5
Die prachtige omslag van Gary Ruddel haalde mij over om het boek te kopen toen ik hem in de boekhandel zag liggen. Zo'n 37 dagen geleden ben ik er dan toch maar eens in begonnen.

De manier van lezen - een kort stuk van het verhaal waarna een van de pelgrims voor de rest van het hoofdstuk zijn eigen verhaal verteld - was soms een beetje vervelend lezen. Vandaar dat ik er best lang over heb gedaan. Maar het boek was goed geschreven en vooral het verhaal over de pelgrims was ook makkelijk te lezen. De beste verhalen uit het boek vond ik die van de Priester (De man die god aanriep) en het verhaal van de Geleerde (De bittere smaak van de Lethe). Het is toch wel een erg unieke manier om een verhaal te vertellen en zo de personages beter te lezen kennen. Als je nu weer voor af aan begint met lezen begrijp je de personages en hun handelingen veel beter.

Ook als science-fiction vond ik het erg geslaagd. Leuke voorspellingen, goed beschreven nieuwe uitvindingen, knip-oogjes naar 'vroeger' en tegelijkertijd ook erg anders als de meeste sf die ik tot nog toe heb gelezen.

Het einde was ook weer schitterend al vond ik ergens jammer dat het zo open was. Nu moet ik het vervolg zien te vinden.

5,0
Zeker naar op zoek gaan, want het verhaal komt daarin pas echt op gang! Samen met deel 1 een machtig stukje SF!

5,0
Er was was al enige tijd sprake van dat Hyperion verfilmd zou worden. Dat gaat uiteindelijk niet door maar wel gaat er een TV serie gemaakt worden. Dat zie ik een stuk beter dan een film, want 2 à 3 uur is gewoon veel te kort voor een complex verhaal als dit.

Jammer genoeg wordt dit niet gemaakt door HBO want dan kon je op voorhand al bijna op 2 oren slapen wat betreft de kwaliteit. Nu is het afwachten, maar de mensen die er aan meewerken stemmen me toch voorzichtig positief.

Als het goed gedaan wordt kan dit wel eens heel erg vet worden!

Hyperion series

avatar van Slainte_Mhath
3,0
Een paar jaar geleden heb ik blind de eerste 4 boeken van deze reeks aangeschaft.
Ik was onder de indruk van het plot en met name door de naam Simmons, ben ik hard van stapel gelopen.

Ik ben destijds ook aan Hyperion begonnen, maar na ongeveer 150 bladzijden kwam de klad erin, en heb ik niet verder gelezen.
Ik ben niet erg thuis in science-fiction. Veel termen die je maar moet begrijpen kon ik daardoor niet goed plaatsen.

Helaas was dit boek voor mij een behoorlijke struggle om door te komen. Ik erken dat dit een goed verhaal is, maar haalde er weinig leesplezier uit.
Mijn waardering hou ik daardoor in het midden. 3*

avatar van PeterW
2,0
PeterW (crew)
Slainte_Mhath schreef:

Helaas was dit boek voor mij een behoorlijke struggle om door te komen. Ik erken dat dit een goed verhaal is, maar haalde er weinig leesplezier uit.
Mijn waardering hou ik daardoor in het midden. 3*

Het kon mij ook niet bekoren.

5,0
De plannen van SYFY om een serie rond Hyperion te produceren lijken toch weer terug van tafel geveegd.
Toch hintte Dan Simmons op zijn facebook enkele weken geleden er zelf op dat er in Hollywood nog steeds interesse is om een TV-serie dan wel film(serie) te produceren.

Persoonlijk hoop ik dat het er ooit echt wel van komt. Als dit goed gedaan wordt kan het een machtig stukje SF/Fantasy worden op het scherm.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:01 uur

geplaatst: vandaag om 08:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.