menu

A History of the World in 10 1/2 Chapters - Julian Barnes (1989)

Alternatieve titel: Een Geschiedenis van de Wereld in 10 1/2 Hoofdstuk

mijn stem
3,83 (9)
9 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch / Ideeƫnliteratuur

307 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een geschiedenis van de wereld in 101/2 hoofdstuk bestaat uit tien verhalen en een slotbeschouwing. De mythe van de Ark van Noach loopt als een rode draad door het boek. Een verstekeling aan boord van de Ark van Noach doet verslag van de grote reis – verrassend, ietwat subversief, heel anders dan de officiële versie – en legt uit hoe de menselijke soort zich sindsdien heeft ontwikkeld. In een volgend verhaal wordt een lezing aan boord van een cruiseschip verstoord door Arabische terroristen. Een religieus gerechtshof in Frankrijk in de zestiende eeuw heeft een zaak in behandeling waarin de houtworm wordt aangeklaagd. Waar gebeurde en verzonnen historie lopen door elkaar heen. In deze verhalen biedt Julian Barnes een lichtvoetige, ironische, vaak opbeurende kijk op de wereldgeschiedenis; en het halve hoofdstuk is gewijd aan de liefde.

zoeken in:
4,0
Een collectie van verhalen met de ark van Noah als centraal beeld. Door het eerste stuk, het eigenlijke verhaal van de bijbelse Zondvloed, te laten vertellen door een houtworm die zonder gevraagd te zijn toch meevaart en die moppert navenant, is ineens de toon gezet: relativering en ironie in de echte Engelse traditie. Een hele breuk met de rest qua stijl en ernst is dan het centrale essay waarin de schrijver zelf (?) filosofeert over de liefde in zijn leven en in dat van anderen. Ik heb dat een paar keer herlezen en waarschijnlijk is dat het deel van het boek dat me het langst zal bijblijven.

Hoe is het mogelijk dat de Britse schrijver Julian Barnes nu een belangrijke Israëlische prijs krijgt terwijl hij in A HISTORY OF THE WORLD IN 101/2 CHAPTERS uit 1989 schreef dat de Joden hun gedrag gekopieerd hebben van de Nazis.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.