menu

Razglednica iz Groba - Emir Suljagić (2005)

Alternatieve titel: Briefkaarten uit het Graf

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Bosnisch
Waargebeurd / Oorlog

223 pagina's
Eerste druk: Durieux, Zagreb (Kroatië)

Emir Suljagic heeft het eerste ooggetuigenverslag van een Bosniër die Srebrenica, als jongeman, meemaakte geschreven, een ontroerende, subliem geschreven getuigenis ter herdenking van zijn vermoorde vrienden en familie. Suljagic verschaft details over het dagelijkse leven in de enclave Srebrenica. Over zijn ervaringen als tolk van de VN en met de Nederlandse blauwhelmen, zijn herinneringen aan vrienden en familie, zijn confrontatie met generaal Mladic. Suljagic’ beschrijvingen tarten de verbeelding. In zijn aangrijpende herinneringen geeft hij de anonieme slachtoffers van de genocide een stem en een gezicht.

zoeken in:
avatar van Jason82
3,5
25 jaar geleden viel de enclave Srebrenica en wie het nieuws gevolgd heeft weet dat er in Nederland veel aandacht voor was. Logisch ook, het is ook voor ons redelijk traumatisch aangezien onze mensen van Dutchbat erbij stonden en niets konden doen bij gebrek aan internationale steun. Je leest er overigens dubbele berichten over, want men wist heel goed dat de busladingen Bosnische moslim mannen hun dood tegemoet gingen. Konden ze dan echt op onderdelen niet meer doen? Ik kan daar onmogelijk over oordelen en realiseer me heel goed dat het lastig is om te handelen op het moment dat de bikkelharde en intimerende hordes Servische mannen vlak voor je neus staan. Die deinzden er niet voor terug om jou ter plaatse af te maken als ze het gevoel hadden dat je in de weg stond, waren veel beter bewapend en er was sprake van een numeriek overtal. Resumerend een erg zwarte bladzijde in de nog vrij recente Europese historie, en onze mensen van Dutchbat verloren daar ook hun levens als je leest over de vele ptss gevallen en enkele zelfmoorden.

Een jonge tolk vertelt over zijn ervaringen in de oorlogsjaren 1992 t/m juli 1995. Zijn verhalen gaan je niet in de koude kleren zitten, deze mensen zijn totaal in de steek gelaten door de wereld en wisten dat hun dood onontkoombaar was. Bizar en zinloos. De hoofdrolspelers zitten levenslange gevangenisstraf uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:55 uur

geplaatst: vandaag om 00:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.