menu

De Tijd Zelf - Harry Mulisch (2011)

mijn stem
2,50 (4)
4 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

144 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Hoofdpersoon Melchior Post is essayist. Post is in Londen om met een filosoof op televisie te debatteren over de tijd. Hij heeft een theorie ontwikkeld die hij de ‘theorie van het onbestaanbaar-bestaande heden’ noemt. Zijn theorie betoogt dat we in het heden leven alleen ‘dat het onmogelijk is dat in het nul-dimensionale punt van het ogenblik iets kan bestaan – en dat met het bestaan van de wereld in ruimte en tijd, onszelf incluis, het onmogelijke dus een feit is.’ De filosoof Emben/Veblen stelt hiertegenover dat het ‘psychische heden’ wel degelijk bestaat en dat de duur tussen verleden en toekomst zeven ‘hedenlijke’ seconden is.

zoeken in:
avatar van Bassievrucht
Wellicht relevant om te vermelden dat Mulisch dit boekwerk niet heeft voltooid.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Zijn tijd was op...

avatar van eRCee
Het was ook vooral dat hij gewoon was vastgelopen. Volgens mij heeft hij de pogingen om hier een boek van te maken in 2004 opgegeven.
Het daadwerkelijke verhaal beslaat nu 22 pagina's, de rest is opvulling naar wat ik heb begrepen.

Hier nog een bespreking uit het NRC.

3,0
Het is gewoon het begin van een boek en daarna stukjes over Harry van andere mensen en notities van hem voor de gene die het willen weten.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:48 uur

geplaatst: vandaag om 15:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.