menu

Politikos - Plato (-352)

Alternatieve titels: De Staatsman | Πολιτικός

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Oudgrieks
Ideeënliteratuur / Politiek

54 pagina's
Eerste druk: Onbekend, Athene (Griekenland)

In ''De staatsman'' legt Plato een verband tussen kennis en autoriteit. Hij betoogt dat de staatsman een meester moet zijn in kennis en methodologie die vereist is om een staat te kunnen besturen. De tekst is een gesprek tussen Socrates en de wiskundige Theodorus, een andere student genaamd Socrates ('de Jonge Socrates'), en een onbekende filosoof die de ideeën van de staatsman uitlegt, 'de bezoeker uit Elea'. De deelnemers aan het gesprek gaan methodisch op zoek naar de kwaliteiten die een staatsman of koning dan wel moet hebben waarbij de uitkomst is dat de goede staatsman bovenal een vakman moet zijn, die verstand van zaken paart aan daadkracht.

zoeken in:
avatar van MatthiasVA
3,5
Na tot een definitie gekomen te zijn van 'de sofist' in de gelijknamige dialoog, willen ze ook nog uitvinden wat "de staatsman en "de filosoof" nu eigenlijk zijn. Deze dialoog handelt enkel over de staatsman, "de filosoof" werd nooit geschreven. Waarom? Omdat een goede staatsman en het tegenovergestelde van een sofist eigenlijk al een echte filosoof vormen.

De eerste helft is erg taai (Plato geeft dit zelf ook aan, maar ziet het als noodzakelijk). dit komt vooral om dat hier weer gebruikt wordt gemaakt van de methode van de tweedeling (dihairese) waar vele verschillende categorieën worden gecreëerd.
Uw geduld en doorzettingsvermogen wordt echter beloond in het tweede deel, waar verschillende staatsvormen worden besproken en beoordeeld. Interessant is hierbij de ambigue positie van de democratie, die in een gelegaliseerde samenleving de slechtste zou zijn en in een niet-gelegaliseerde de beste (dat is op uitzondering van Plato's ideaalvorm). Legalisme (vastleggen in wetten) is volgens Plato ook een slecht idee, iedere situatie is nu eenmaal anders en de tijden veranderen, wetten kunnen nooit ideaal zijn, het oordeel van een waardig staatsman is dat wel.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:06 uur

geplaatst: vandaag om 12:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.