menu

Die Mansarde - Marlen Haushofer (1969)

Alternatieve titel: De Mansarde

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Duits
Psychologisch

219 pagina's
Eerste druk: Claassen, Düsseldorf (West-Duitsland)

Een vrouw leidt op het eerste gezicht een rustig bestaan met haar man Hubert. Haar zoon Ferdinand is de deur al uit en zijn jongere zusje Ilse woont nog thuis, maar haar ouders bemoeien zich niet echt met haar. 's Avonds zoekt de vrouw vaak het isolement van de mansarde, de zolderkamer, van het huis. Daar maakt ze tekeningen van insecten, vissen en vogels, en heeft ze haar gedachtenspinsels. Totdat op maandagochtend een mysterieuze enveloppe bezorgd wordt, met daarin haar eigen aantekeningen uit een periode waar ze niet aan herinnerd wil worden.

zoeken in:
avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
'Ooit werd ze door feministen op handen gedragen. Nu pas blijkt hoe universeel haar thema's zijn'
lees ik op de voorkant van De Mansarde.
Er zijn twee verhaallijnen in deze roman, allereerst is daar de verhaallijn over een vrouwelijke 'ik' en haar gezin; hierbij moet ik los van diepere lagen en metaforen in het geheel, meermaals denken aan de plotomschrijving van dit boek. Ten tweede vallen er gedurende precies een week enveloppen in de bus die onmiskenbaar verwijzen naar De Wand, in 1963 verschenen werk van Marlen Haushofer.
Ik ben ambivalent na het lezen van De Mansarde. Aan de ene kant zijn de thema's in de eerste verhaallijn zeker universeel, veel paren zullen in meer of mindere mate zich erin herkennen, zonder dat MH met een vingertje wijst.
Verhaallijn twee heeft hiernaast zonder meer te maken met de eerste verhaallijn; waar ik ambivalent over ben is of ik had willen weten waar precies De Wand over gaat. Dat doofheid door een conversiestoornis MH geïnspireerd heeft, is m.i. geloofwaardig; net zoals een treffend, en mooi beschreven droom bijna aan het eind van De Mansarde vast van invloed was.
En toch, en toch. Hoewel de boeken afzonderlijk goed te lezen zijn, had ik het bij nader inzien liever bij
De Wand gelaten. Dan maar geen antwoorden, ik had prima kunnen leven met bepaalde mysteries.
Tot slot werd dit verduidelijkende boek uit 1969, misschien wel daardoor, wat langdradig.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.