menu

Rode Sneeuw in December - Simone van der Vlugt (2012)

mijn stem
4,10 (15)
15 stemmen

Nederlands
Historisch

400 pagina's
Eerste druk: Anthos, Amsterdam (Nederland)

Het is 1553, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft. Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden in het Noorden, waar ze zich veilig waant. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft, met een gewelddadige en bloedige volksopstand tot gevolg.

zoeken in:
avatar van Fredje
4,5
Simone van der Vlugt heeft met `Rode sneeuw in december` een prachtige historische roman afgeleverd. Het verhaal, over het doktersgezin Griffioen, is duidelijk, geloofwaardig, levendig en lekker vlot geschreven. Dit alles tegen de achtergrond van de Tachtigjarige oorlog. Alles in deze achtergrond klopt. Zo is de lezer getuige van de Beeldenstorm en de Spaanse inquisitie. Alle belangrijke gebeurtenissen uit de eerste twintig jaar van de Tachtigjarige oorlog, zijn perfect in het verhaal verweven. De laffe executie van de graven Lamoraal van Egmont en Filips van Montmorency (Graaf Hoorne), de vlucht van Willem van Oranje naar Duitsland en diens terugkeer naar de Lage Landen, het bloedbad van Naarden, de slag op de Zuiderzee, de val van Haarlem, het beleg en ontzet van Leiden; het komt allemaal aan bod. Simone van der Vlugt heeft vroeger op school blijkbaar goed opgelet, want alles in (en aan) dit boek klopt. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Vaderlandse geschiedenis. 4,5*

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Mijn eerste 'van der Vlugt' waarbij ik zeker uitkijk naar andere titels. Veel van onze vaderlandse geschiedenis was wat weggezakt en is weer volop gaan leven. Tussendoor méér informatie nagezocht en ja, het klopt.
Hiernaast is het verhaal van de familie Griffioen, de vriendschap met de prins van Oranje inlevend, boeiend en geloofwaardig geschreven.
4*

avatar van liv2
4,0
liv2 (crew)
Stukje geschiedenis verpakt in een mooi, inlevend verhaal. Ook de inkijk in de levensomstandigheden anno 1500 en in het bijzonder de lakennijverheid konden me echt wel boeien. Mooi boek dat ik met zeer veel plezier gelezen heb.

avatar van Djordjie
4,0
Ik stond een beetje sceptisch tegenover Simone van der Vlugt omdat ik haar -geheel ten onrechte- schaarde in, wat ik noem, de categorie "nieuwe chicklit". Enigszins verveeld door de twaalf-in-een-dozijn populaire thrillers van Saskia Noort, Esther Verhoef, Tess Gerritsen etc. begon ik toch in mijn vakantie aan dit cadeau gekregen boek. Ik moet zeggen dat ik blij verrast was door deze meeslepende historische roman. Een interessant stukje vaderlandse geschiedenis, die de tachtigjarige oorlog geheel tot leven weet te wekken.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:40 uur

geplaatst: vandaag om 09:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.